У Росії радянська символіка за значенням прирівняна до державної: без неї не проходить жодне велике свято  / REUTERS

Син президента Бразилії, а також депутат Національного конгресу Едуарду Болсонару пропонує парламенту прирівняти радянську символіку до свастики.

Про свою законодавчу ініціативу депутат повідомив у Twitter.

Читайте також"Він дискримінаційний": Трамп розкритикував рух Black Lives Matter

Відео дня

Болсонару нагадав, що «системи, спрямовані на винищення своїх дисидентів, не можна визнати демократичними або здоровими».

«Будь-то, хто вважає, що заборона комунізму обмежує свободу інших, повинен постійно закликати до декриміналізації нацизму», – написав він.

Болсонару пояснив, що законопроект направлений на «запобігання геноциду, що є наслідком нацизму й комунізму».

«Точно так само, як Кримінальний кодекс криміналізує індивідуальне вбивство та запобігає відповідному злочинові», – доповнив Болсонару.

Мету законопроекту бразильський політик проілюстрував прикладом з України – Голодомором 1932-33 років, влаштованим Йосипом Сталіним.

Скріншот

Раніше комунізм заборонили й в Україні

У травні 2015 року в Україні розпочалась декомунізація – процес позбавлення від радянської ідеології. У рамках закону під забороною опинилася вся радянська символіка, а населені пункти, названі на честь «червоних» діячів, були перейменовані.

У липні 2019 року КСУ підтвердив конституційність закону. Тоді автори рішення наголосили на тотожності комуністичного й нацистського режимів, оскільки обидва заперечували існування незалежної України та переслідували її прихильників.

«Червону зірку, перехрещені серп і молот та інші символи комуністичного режиму кілька десятиліть поспіль широко використовували антиукраїнські сили для поширення атмосфери страху, ненависті та агресії, для заперечення права Українського народу на власну незалежну державу», – йшлося у документі рішення.