В Україні триває війна / фото 148-а окрема артилерійська бригада

Нинішній підхід США до подій в Україні є стратегічною "відмазкою" і може розв'язати ще одну вічну війну, пише американський журнал Foreign Policy.

Попри те, що найгіршому вдалося запобігти, оптимізм недоречний, зазначає видання. Адже, як вказується в статті, ухвалений законопроєкт із допомогою для України може виявитися останнім, і поточні пакети з озброєнням для ЗСУ здебільшого допоможуть поставити Київ у краще становище для майбутніх переговорів.

"Загалом Україна залишається слабшою стороною. Допомога Заходу не змінила цю реальність, - заявляється в публікації. - Білий дім представив ситуацію як вибір "все або нічого": затвердити фінансування або спостерігати за загибеллю України. Така риторика містить моторошні відгомони війн від В'єтнаму до Афганістану, де Сполучені Штати продовжували вкладати ресурси в безнадійні конфлікти, бо жоден американський лідер не хотів нести відповідальність за невдачу".

Відео дня

Зазначається, що "повна перемога в Україні неможлива", і що під час дебатів про допомогу без відповідей залишалися ключові питання: чого США намагаються домогтися в Україні і чим вони готові ризикнути для цього?

"Політологи зазначають, що будь-яке закінчення цієї війни включатиме дипломатичні переговори. Деякі роблять висновок, що якщо переговори неминучі, то їх слід почати раніше, ніж пізніше. Інші стверджують, що Україна повинна поліпшити свою бойову позицію, перш ніж приступити до переговорів. Уряд у Києві стверджує, що Росію має бути повністю вигнано з України, включно з Кримом, перш ніж почнуться переговори. Деякі навіть стверджують, що зміна режиму в Москві є попередньою умовою миру", - ідеться в публікації.

У Foreign Policy вважають правильною позицію Білого дому про те, що допомога має бути спрямована на посилення позицій Києва перед переговорами.

"Але тут виникають додаткові питання: як визначити, коли настав момент переговорів? Якщо Україна продовжить битися, покращиться чи зменшиться її переговорна сила? Розрахунки також ускладнюються плутаниною щодо того, чого США намагаються домогтися в Україні. Дехто наголошує на широких, універсальних принципах, таких як захист демократії або захист міжнародного порядку... Більш тверезі аналітики стверджують, що головна мета Америки в озброєнні України - знекровити Росію. Вони стверджують, що збереження припливу зброї дає змогу Заходу зменшити військовий потенціал Росії розумною ціною. Однак як мета ослаблення Росії має на увазі довгострокову, напівпостійну прихильність війні", - дійшли висновку в журналі.

Там вважають, що нинішній підхід США - стратегічна "відмазка", головний ризик від якої полягає в тому, що війна в Україні може поповнити ряди вічних воєн і закінчитися поразкою на гірших умовах, чого можна було уникнути.

Чи можливі переговори з Росією - заява Зеленського

Нагадаємо, не так давно, президент України Володимир Зеленський заявив, що Путін не зацікавлений у переговорах. Тоді на фронті в Україні спостерігалося затишшя.

"Для нього пауза - це не переговори, це кисень, спосіб перевести подих, взяти час, щоб відновити боєздатність своєї армії, навчити призовників... І перезапустити виробництво. Нас обстрілюють північнокорейські снаряди та ракети. Це свідчить про те, що в нього закінчується зброя", - упевнений він.

Вас також можуть зацікавити новини: