До закінчення робіт по СП-2 залишилося менше місяця / Фото - REUTERS

Білий дім вводить нові санкції проти газопроводу "Північний потік-2".

Про це йдеться в заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена, що  опублікована на сайті Білого дому.

Зокрема, Держдеп направив до Конгресу нову доповідь відповідно до Закону "Про захист європейської енергетичної безпеки" (PEESA).

Відео дня

У доповіді йдеться про одне російське судно і двох фізосіб, причетних до будівництва трубопроводу.

Читайте такожPolitico: США закликали Україну утриматися від критики угоди з Німеччиною щодо "Північного потоку-2""Особи, зазначені в доповіді, потраплять під санкції відповідно до PEESA. Додатково, судно, яке вказане у доповіді, а також ще одне російське судно, причетне до проекту, будуть визначені як заблоковане майно однієї з внесених у перелік юридичних компаній", - йдеться в заяві.

У прес-релізі також наголошується, що сьогоднішня доповідь відповідає позиції США щодо продовження опору укладанню "СП-2".

З урахуванням сьогоднішнього рішення, адміністрація Байдена ввела санкції проти семи осіб і перевела 16 судів в статус заблокованого майна.

Водночас президент США Джо Байден сьогодні підписав виконавчий указ, який дозволяє запроваджувати санкції проти осіб, визначених відповідно до закону "Про захист європейської енергетичної безпеки" без винятків.

"Навіть коли адміністрація (Байдена) продовжує виступати проти газопроводу "Північний потік-2", в тому числі завдяки нашим санкціям, ми продовжуємо працювати з Німеччиною та іншими союзниками і партнерами, аби зменшити ризики, які створює газопровід для України, НАТО і країн ЄС, та щоби протидіяти шкідливій російській діяльності, у тому числі в енергетичній сфері", - наголосив Блінкен.

Він зазначив, що за зусилля США по виконанню зобов'язань, про які йдеться у спільній заяві США і Німеччини щодо підтримки України, європейської енергетичної безпеки та спільних кліматичних цілей, відповідає спеціальний радник Держдепартаменту з питань енергетики Амос Хохштейн, якого було призначено 10 серпня.

Раніше на зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель президент РФ Володимир Путін заявив, що для завершення будівництва "Північного потоку-2" залишилося прокласти всього 15 км труби.

"Будівництво завершується, 15 км залишилося по морю. Можна вважати, що це близько до завершення", – сказав Путін.

Також глава Російської Федерації назвав умови збереження транзиту газу через Україну

Меркель у свою чергу відзначила, що схвалює ідею продовження договору з Україною про транзит російського газу після 2024 року, а також висловила підтримку територіальної цілісності України.