Північна Корея схожа на крайню версію того, чим стає Росія за Путіна / фото kcna.kp

Кім Чен Ин, лідер Північної Кореї, на цьому тижні зійшов зі свого розкішного броньованого поїзда, приїхавши на Далекий Схід Росії, де його зустрів військовий духовий оркестр, і поїхав на зустріч з Володимиром Путіним.

За вечерею з качиного салату і крабових галушок, запиваючи російським вином, два диктатори підняли тост за те, що Кім назвав "священною боротьбою" проти західного імперіалізму, писати The Economist.

Кім є онуком тирана, нав'язаного Північній Кореї Сталіним. Путін відчуває ностальгію за імперським минулим Росії. Однак загроза, яку вони представляють сьогодні, очевидна і реальна. Союз між ними може вплинути на хід війни в Україні, надавши Росії нові поставки зброї. Це також може призвести до ескалації гонки ядерних озброєнь в Азії.

Відео дня

Північна Корея схожа на крайню версію того, чим стає Росія за Путіна: воєнізоване суспільство, відрізане від Заходу, яким керує деспот, який не звертає уваги на людське життя. Однак, незважаючи на свою бідність і ізоляцію, у неї раптово з'явилося те, чого гостро потребує Росія: більше артилерійських снарядів. За оцінками, минулого року Росія випустила понад 10 мільйонів з них, і, як і Україна, їх кількість закінчується. Північна Корея зі своїми радянськими збройними силами має мільйони запасів і примітивну промислову силу для виробництва ще більшої кількості зброї. Рівень відмов її снарядів високий: при одному залпі, спрямованому на Південну Корею в 2010 році, 20% не вибухнули. Але для Росії це набагато краще, ніж нічого. Північна Корея також може запропонувати іншу зброю, таку як ракети або гаубиці.

Будь-яка угода з боєприпасами відбудеться в делікатний момент контрнаступу України, повільний темп якого підняв нові питання про її тактику і рішучість заходу. На даний момент Україна, принаймні, досягла паритету з Росією в артилерійській війні, при цьому обидві сторони стикаються з обмеженими поставками. Але якби Росія отримала приплив боєприпасів, вона змогла б більш ефективно сковувати українські сили, ще більше сповільнюючи їх просування і збільшуючи рівень виснаження в найближчі зимові місяці.

Північна Корея хоче чогось взамін. У 2000-х роках Росія підписала міжнародний режим санкцій, введений щодо Північної Кореї за її незаконну програму створення ядерної зброї. Однак місце зустрічі цього тижня - космодром "Східний" - дало не надто тонкий натяк на те, що може статися далі. Кім може зажадати доступу до російських ракетних технологій, які могли б поліпшити дальність, надійність і гнучкість північнокорейської системи доставки ядерної зброї. Можливо, він також хоче отримати секрети російських супутників і підводних човнів.

Таким чином, хоча безпосереднім ефектом будь-якої угоди може бути просто ускладнення життя українських солдатів, вона також може в кінцевому підсумку змінити ядерний баланс в Азії. Північнокорейський режим нестійкий і зловмисний: він періодично погрожує спалити Південну Корею і запустив дві балістичні ракети малої дальності якраз перед самітом Кім-Путін. Інші країни стурбовані тим, що їхній військовий потенціал покращується, і можуть відреагувати нарощуванням власних арсеналів. Династія Кімів, яка могла б за своїм бажанням запускати ракети з підводних човнів, налякала б сусідів.

Зустріч Путіна і Кім Чен Ина

Союз диктаторів Володимира Путіна і Кім Чен Ина стане проблемою для Китаю. Як пише Bloomberg, більш тісний альянс між Путіним і Кім Чен Ином загрожує стабільності як в Європі, так і в Азії. Ця перспектива повинна турбувати головного спонсора двох лідерів-Китай-так само, як і їхніх ворогів на Заході.

Після зустрічі у Владивостоці диктатор КНДР Кім Чен Ин запросив свого колегу Володимира Путіна відвідати Пхеньян в "зручний час", на що отримав згоду.