Біженці, які залишили Україну через вторгнення РФ / фото УНІАН, Янош Немеш

Близько 800 біженців, які прибули з України до польського міста Гожув після початку повномасштабного вторгнення РФ, отримали подарункові ваучери на 2 тисячі злотих (понад 13 тисяч гривень) кожен.

Гроші з ваучера можна витратити, зокрема, в одній з найбільших торгових мереж країни, пишуть польські ЗМІ. Проект фінансується благодійним фондом з Тайваню.

"Завдяки гарній співпраці з місцевим самоврядуванням Познані й співпраці з депутатом Познані Малгожатою Возняк нам вдалося отримати підтримку для біженців, які знаходяться в нашому місті з 24 лютого, - розповіла віце-президент Гожува Малгожата Домагала. 

Відео дня

За її словами, таким чином не тільки підтримують біженців, а й місцевий бізнес, оскільки українці можуть витрачати гроші і на інші потреби.

Загальна сума витрачених в рамках програми коштів вже становить 1,6 мільйона злотих.

Волонтер і один з координаторів організації TZU CHI Лукаш Барановський розповів, що карти поширюють щодня в Любліні, Познані та Варшаві. Загальний розмір виділеної допомоги становить 70 мільйонів злотих.

TZU CHI - одна з найбільших у світі міжнародних неурядових організацій. Вона була заснована тайванською буддійською черницею і спочатку складалася з тридцяти домогосподарок, які відкладали гроші з власного домашнього бюджету для нужденних. Сьогодні вона налічує 10 мільйонів членів, які проживають в 47 країнах світу, а допомога в сферах благодійності, медицини, освіти та гуманістичної культури обчислюється сотнями мільйонів доларів щорічно.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що його країна відправила Україні понад 240 танків і майже 100 одиниць бронетехніки в рамках допомоги для боротьби з російськими окупантами.