Протести в Казахстані / фото REUTERS

Під час протестів в Алмати загинули більше десятка протестувальників і щонайменше 13 силовиків. 

Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на інформацію тимчасово недоступного державного телеканалу "Хабар 24". 

Читайте такожВ Алмати протестувальники оточили дві лікарні та вимагають "не лікувати ментів" - ЗМІПрес-секретар департаменту поліції Алмати Салтанат Азірбек заявила в ефірі "Хабар 24", що "екстремістські сили" робили спробу штурму адміністративних будівель, управлінь і департаментів поліції, передає агентство "Anadolu".

Відео дня

"Десятки нападників ліквідовані, їхні особистості ідентифікуються", - сказала Азірбек, закликавши місцевих мешканців залишатися вдома. 

Повідомляють і про втрати серед силовиків. Вранці 6 січня "Хабар 24" з посиланням на комендатуру сповістив про 13 загиблих силовиків. Двоє з них нібито були виявлені з відтятими головами, передає російський телеканал "Дождь"

"Газові" протести в Казахстані - що відомо

З початку 2022-го року по всьому Казахстану почалися масові хвилювання, спровоковані зростанням цін на паливо. Старт дав місто Жанаозен, відомий подіями 2011 року, коли поліція відкрила вогонь у бік протестувальників.

Спочатку мирні демонстрації з економічними вимогами поступово переросли в жорсткі протистояння з представниками влади, а соціальні питання змінилися вимогами політичних змін. 

У ніч з 4 на 5 січня протест радикалізувався і призвів до сутичок, погромів магазинів і банків, захоплення державних установ (були захоплені і спалені мерія Алмати і колишня резиденція президента країни), а також стріляниною в силовиків з відібраної під час протестів табельної зброї.

Читайте такожЗачистка Алмати від протестувальників: стало відомо про десятки жертв (фоторепортаж)У відповідь на дії протестувальників, президент Казахстану Токаєв спочатку відправив у відставку урядузнявши з поста Голови Ради безпеки свого попередника Нурсултана Назарбаєва (який займав беззмінно пост з 1991-го року) і пообіцяв задовольнити частину вимог активістів. Після радикалізації протестного руху Токаєв оголосив, що діятиме жорстко, ввів режим надзвичайної ситуації по всій країні, а після закликав на допомогу союзників по ОДКБ. Режим НС триватиме до 19 січня.

Вас також можуть зацікавити новини: