Навіщо Білорусі 'Вагнер': експерт озвучив варіанти

Директор програми Російські та білоруські студії Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ярослав Чорногор озвучив варіанти, для чого Білорусі приватна військова компанія "Вагнер".

Як передає кореспондент УНІАН, під час дискусійної панелі "Заколот Пригожина та його вплив на політичну ситуацію в Росії та перебіг російсько-української війни" експерт зауважив, що достеменно про їхні плани нічого не відомо.

"Дійсних планів ні "вагнерівців", ні російського керівництва, ні Лукашенка ми достеменно не знаємо. Це все версії і наші логічні конструкції. Те, що ми можемо припустити, ґрунтуючись на виступах того ж Лукашенка… Те, що він сказав, що частина "вагнерівців", можливо, буде залучена у якості інструкторів до тренування білоруських військових – це можливо", - сказав він.

Відео дня

Водночас, зауважив експерт, тут йдеться не про сотні й не про тисячі бойовиків "Вагнера".

"Насправді, чіткої інформації про кількість і взагалі про факт перетину кордону "вагнерівцями" на сьогодні немає. Є інформація, що два борти, які належать Пригожину, прилітали до Білорусі. Але що вони привезли, кого вони привезли – це наразі не відомо", - зазначив Чорногор.

На його думку, Білорусь може бути використана як транзитна зона для перекидання бойовиків, наприклад до Африки.

"Можливо, якісь кілька чоловік дійсно залишаться на території Білорусі. Інший якийсь варіант, дуже фантастичний, якщо вони побудують табір десь поблизу з кордоном Росії і Білорусі… Це буде зберігатися така точка напруженості між Білорусією і Росією", - сказав експерт.

Він додав, що така напруженість була би вигідна Україні, але це є малореальним.

"Вагнер" та Білорусь

Як повідомляв УНІАН, 23 червня ватажок ПВК "Вагнер" Пригожин поскаржився на удар по позиціях його найманців: нібито російські війська намагалися знищити "вагнерівців". У зв'язку з цим він оголосив "марш справедливості" на Москву, щоб зупинити міністра оборони Росії Сергія Шойгу.

Найманці взяли під контроль Ростов-на-Дону, після чого висунулися на столицю Росії. За 200 кілометрів від Москви Пригожин раптово розвернув колону після переговорів із Лукашенком.

27 червня Лукашенко заявив, що Пригожин уже в Білорусі. Крім того, різні ресурси писали про те, що в Могильовській області Білорусі будують табори для "вагнерівців". Сам Лукашенко стверджує, що вони повинні навчати білоруських військових.

Водночас представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов вважає, що Лукашенко "від щирого серця потішається" від ситуації, яка склалася в Росії після заколоту Пригожина. Він намагається використати її з максимальною користю для себе та свого режиму.

Вас також можуть зацікавити новини: