Джо Байден / фото REUTERS

Колишній віце-президент США Джо Байден, який розпочав виборчу кампанію як кандидат від Демократичної партії на президентських виборах 2020 року, зміцнює свою перевагу над чинним президентом США Дональдом Трампом у ключових штатах.

Про це свідчить спільне опитування видання The New York Times та Siena College, яке проводилося з 8 по 18 червня.

Читайте такожТрамп заявив про готовність визнати поразку на виборах

Відео дня

Зазначається, що Трамп втратив значні позиції у шести вирішальних штатах, завдяки результатам голосування в яких він переміг на виборах у 2016 році.

Зокрема, у цих штатах перевага Байдена над Трампом наразі становить 9% в середньому і від 6% до 11% – у кожному з них окремо.

Так, у штаті Мічиган Байден випереджає Трампа на 11% – 47% проти 36%, у штаті Вісконсін на 11% – 49% проти 38%, у штаті Пенсильванія на 10% – 50% проти 40%, у штаті Флорида на 6% - 47% проти 41%, у штаті Арізона на 7% – 48% проти 41%, у штаті Північна Кароліна на 9% – 49% проти 40%.

Як свідчать результати опитування, переважна підтримка Трампа серед білих виборців практично зникла, що може стати перешкодою для його переобрання на другий термін.

Видання зазначає, що Байден може виграти президентські перегони, отримавши щонайменше 333 голоси колегії виборників, що набагато більше від потрібних для перемоги 270 голосів. Для цього Байдену треба отримати перемогу у вирішальних шести штатах та в усіх інших штатах, які у 2016 році віддали підтримку Гіларі Клінтон.

Також видання зазначає, що трохи більше, ніж за чотири місяці до виборів, які відбудуться в листопаді, Трамп усе ще має час відновити своє лідерство.

Водночас наразі результати опитування свідчать, що політичні позиції Трампа різко погіршилися з жовтня минулого року, коли Байден випереджав Трампа лише на 2% у цих самих шести штатах.

Загалом, 42% виборців у вирішальних штатах схвалюють те, як Трамп справляється з виконанням завдань на посаді президента, і 54% не схвалюють.

Участь в опитуванні взяли 3 тис. 870 зареєстрованих виборців.