Світлана Тихановська / REUTERS

На кандидата в президенти Білорусі Світлану Тихановську готувався замах.

Про це заявив голова КДБ Білорусі Валерій Вакульчик в ефірі телеканалу ОНТ, передає ТАСС.

За його словами, з об'єднаного штабу опозиції була отримана інформація, "що вони побоюються провокації й замаху на життя Тихановської".

Відео дня

Вакульчик уточнив, що буквально перед цим у МВС по лінії боротьби з екстремізмом також було перехоплено повідомлення про те, що "потрібна сакральна жертва".

Читайте такожБілорусь: Тихановська подавала скаргу до ЦВК, але натрапила на силовиків

"Відправник вже встановлений і найближчим часом буде затриманий. З огляду на цю обставину, про ситуацію негайно доповіли главі держави. Слід зазначити, що ми з усією серйозністю поставилися до цієї інформації. Відповідно до доручення глави держави мною було прийнято рішення про виділення 120 підготовлених співробітників для організації охорони об'єднаного штабу. Вони намагалися не привертати уваги, але їх присутність була очевидною", - розповів голова КДБ.

Вибори в Білорусі: довідка

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори.
  • У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • За даними правозахисників, затримано близько 300 осіб, в лікарнях перебувають десятки поранених, один чоловік загинув в результаті наїзду спецавтомобіля. У МВС Білорусі інформацію про загибель людини спростовують.
  • Штаб кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської запропонував чинному президенту Олександрові Лукашенку переговори, щоб не допустити ескалації насильства.