Ілюстрація / REUTERS

В той час, коли американці оцінюють нові репортажі про те, що Росія пропонувала бойовикам "Талібану" винагороду за вбивство солдатів США, варто згадати тяжку історію, через яку Москва і Вашингтон пройшли в Афганістані.

У 1980-х роках, в часи афганських моджахедів й "Війни Чарлі Вілсона", США тренували ворогів СРСР і передавали їм зброю, а зокрема ракети класу "земля-повітря".

"Коли я відвідав Москву в ролі командира НАТО з питань афганської місії майже через 30 років після того, я зустрів чоловіка, який був останнім радянським генералом в Афганістані (він пішов у відставку і став політиком). Він сказав мені, що "на американських руках російська кров"", - пригадує колишній головнокомандувач союзних військ НАТО Джеймс Ставрідіс на сторінках Bloomberg.

Відео дня

Читайте такожТрамп хоче вивести війська з Афганістану до виборів 2020 року

Він наголошує, що операції США в Афганістані у 80-х дуже відрізняються від виплат "Талібану" за вбивство окремих американських солдатів, особливо на тлі мирних переговорів. Передача зброї й проведення тренувань для союзників або певних сил - це поширена міжнародна поведінка. США тренують і озброюють союзників з НАТО й багатьох інших утворень. Але пропозиція "винагороди" за вбивство окремих солдатів шокує. Особливо така практика здається небезпечною, коли нею керує розвідувальна служба ядерної держави, яка такою виступає стратегічним опонентом.

Лишається відкритим питанням, чи повідомили президенту Дональду Трампу про це "формально", чи ні. Сам він заперечує, що щось знав. Але звинувачення настільки вибухонебезпечні, що справжнє питання дуже просте: якщо йому не повідомили, то чому?

"Якби я помітив хоча б натяк на російську винагороду за голови 15 тисяч солдатів під моїм стратегічним командуванням в Афганістані, я б негайно зателефонував своєму прямому командиру - міністру оборони. І в мене є причини бути впевненим, що він одразу ж зателефонував би у Білий дім й скликав зустріч Ради національної безпеки", - пише Ставрідіс.

Читайте такожCNN: Трамп в розмовах з Путіним постійно добивався його схвалення

Звісно, Конгрес захоче глибше перевірити ці обставини. І він насправді й повинен це зробити. І якщо дані розвідки виявляться точними, а це цілком можливо зважаючи на природу поведінки ГРУ, доведеться дати рішучу відповідь. У найближчі дні і тижні ситуація стане більш ясною. Але вже зараз можна обміркувати, на що така відповідь може бути схожа.

По-перше, США повинні ретельно оцінити всі розвідувальні дані і, враховуючи відповідні рівні таємності й захисту джерел і методів, показати суспільству, що Росія зробила. Вашингтон вже поділився значною частиною своїх даних з Великою Британією, про що свідчать повідомлення в ЗМІ. Інші союзники, які воюють поруч з американцями в Афганістані, теж повинні побачити ці дані, щоб подбати про захист своїх військ.

США також повинні подвоїти збір розвідувальних даних в Афганістані, щоб повністю зрозуміти подвійну гру, яку Росія веде, а також чому вона хоче зірвати мирний процес в країні. Потрібна серйозна оцінка того, як глибоко ГРУ проникло в структуру "Талібану". Якщо винагороди за вбивство американців справді пропонувалися, то чи була це ініціатива окремих офіцерів низької ланки, чи це широка стратегія Росії, націлена підірвати мирні переговори?

Читайте такожBusiness Insider: ЦРУ допомогло вибити СРСР з Афганістану 32 роки тому

Якщо все ж друге, то що можуть афганські партнери в уряді президента Ашрафа Гані розповісти про те, що відбувається? Які цілі ставлять перед собою росіяни окрім вбивства американців й приниження США в країні, в якій вони домінували впродовж десятиліття до моменту, коли їх вигнали з ганьбою.

Якщо повідомлення про російську винагороду виявляться точними, адміністрація Трампа повинна серйозно подумати над тим, щоб вигнати з країни посла Росії в США разом з усією розвідувальною командою і генеральними консулами. Це значною мірою погіршить дипломатичні відносини з Росією. Але це та ціна, яку Вашингтон повинен бути готовим заплатити. Так само жоден високопоставлений дипломат США й військові офіцери не повинні зустрічатися з російськими колегами. Президент Дональд Трамп теж не повинен зустрічатися з Володимиром Путіним. А Держсекретар Майк Помпео не повинен проводити зустрічі з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

У військовому вимірі США повинні відмовитися від оголошеного плану вивести 10 тисяч солдатів з Німеччини. Зараз не час демонструвати відсутність рішучості щодо подальшої присутності. Натомість варто підвищити американську підтримку союзників на передовій справ з Росією, таких як країни Балтії й Польща.

Також США повинні запровадити додаткові санкції проти Москви і точно зупинити всі обговорення про скасування тих обмежень, які були введені за вторгнення й окупацію частини території України. Настав час запровадити санкції проти осіб на найвищому рівні російського уряду включно з Путіним особисто. Навряд чи президент, який в минулому був шпигуном КДБ, нічого не знав про винагороди за вбивства американських солдатів.