Росія не проти повернути Азербайджану частину його територій / фото REUTERS

Росія відкрита до повернення під азербайджанський контроль територій, які окупували сили Вірменії, якщо це допоможе вирішенню давнього конфлікту в Нагірному Карабасі. Йдеться про території, які оточують спірний населений етнічними вірменами анклав в Азербайджані.

Питання їхнього контролю стало однією з причин, чому мирні переговори у давньому конфлікті не просувалися вперед. Як пише Financial Times, Володимир Путін заявив про підтримку передачі регіонів під контроль Баку на тлі інтенсивних дипломатичних зусиль, покликаних зупинити бої. Відновлені сутички в Нагірному Карабасі вже коштували життя 5 тисяч людей, а десятки тисяч були змушені переїхати.

Читайте такожNewsweek: В Нагірному Карабасі в гру вступає ІранВидання нагадує, що Вірменія захопила Нагірний Карабах, а також території навколо нього в ході війни, яка закінчилася в 1994 році. ООН визнає ці регіони такими, що належать Азербайджану.

Відео дня

"Варто сказати, що наша позиція абсолютно відкрита у питанні можливої передачі цих п'яти плюс ще двох регіонів Азербайджану, а також надання особливого режиму для зони Карабаху і збереження зв'язку з Вірменією", - сказав Путін.

"Ми повинні знайти баланс інтересів, який би підійшов обом сторонам. Інтереси азербайджанського народу, який ми непохитно поважаємо, і вірменського народу повинні бути враховані. У кожної зі сторін своя правда. Простих рішень немає", - сказав Путін.

Нові сутички між силами Азербайджану й Вірменії тривають трохи більше місяця. За цей час, азербайджанські війська взяли під контроль значну частину здебільшого рівнинних і погано заселених територій на півдні від Нагірного Карабаху. Але їм не вдалося досягти значного успіху на гірській півночі.

Читайте такожFinancial Times: Війна в Нагірному Карабасі наближається до точки неповерненняПовернення Азербайджану територій навколо Нагірного Карабаху було вперше погоджене в 2007 році, відповідно до так званих Мадридських принципів. За це Баку повинен був надати Нагірному Карабасі право зберегти самоврядування й коридор, який сполучає регіон з Вірменією. Але азербайджанська сторона звинувачує Єреван у відмові брати участь в переговорах про виконання цих принципів. Тож тепер вона намагається військовою силою взяти під контроль всі території, захоплені силами Вірменії.

Росія, Франція і США очолили зусилля, націлені зупинити бої. Але три спроби домовитися про перемир’я провалилися. Москва намагалася ж зберегти нейтралітет у конфлікті між колишніми радянськими республіками. Але її не подобається зростання впливу Туреччини в регіоні. Анкара ж постачає бойові безпілотники Азербайджану і надає сильну політичну підтримку "братній країні". Вона розкритикувала всі попередні спроби домовитися про перемир'я. Натомість Туреччина наполягає, що повинна теж зіграти роль у переговорах. Цю позицію підтримує також президент Азербайджану Ільхам Алієв.

Президент Туреччини Раджеп Таїп Ердоган у вівторок провів телефонну розмову з Володимиром Путіним. Після нього турецький лідер заявив, що закликав російського президента працювати з Туреччиною над спільними пошуками рішення для Нагірного Карабаху.

"Я сказав: "Поговори з прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном. Я проведу розмову зі своїм братом Ільхамом Алієвим. Ми щирі. Думаю, ви теж"", - сказав Ердоган.

Новий конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили одна одну в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Нагірний Карабах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. 
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечують.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які налічують сотні вбитих і десятки знищених одиниць бойової техніки.