Орбан заявив про підтримку членства Швеції в НАТО / Колаж УНІАН, фото УНІАН, Анастасія Сироткіна, ua.depositphotos.com

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтримує набуття Швецією членства в Організації Північноатлантичного договору. Наразі Угорщина залишилася єдиною країною, що не підтримала заявку про вступ Швеції до НАТО, після того, як вчора парламент Туреччини ратифікував заявку Швеції про вступ.

Як повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у мережі X, він провів хорошу телефонну розмову з угорським прем'єром і отримав від нього позитивну реакцію з цього питання.

"Я вітаю чітку підтримку прем'єр-міністром і його урядом членства Швеції в НАТО. Я з нетерпінням чекаю на ратифікацію (протоколу про вступ - УНІАН) одразу же після відновлення роботи парламенту", - наголосив Столтенберг.

Відео дня

Водночас, як повідомив Орбан в мережі X, він підтвердив Столтенбергу, що угорський уряд підтримує членство Швеції в Альянсі.

"Я також підкреслив, що ми продовжимо закликати Національну асамблею Угорщини проголосувати за приєднання Швеції і звершення ратифікації за першої можливості", - наголосив Орбан.

Вступ Швеції до НАТО - що відомо

Як повідомляв УНІАН, 5 липня 2022 року посли країн НАТО у штаб-квартирі Альянсу за присутності міністрів закордонних справ Фінляндії і Швеції підписали Протоколи про вступ для Фінляндії і Швеції. Підписання цих протоколів дало початок процесу їхньої ратифікації відповідно до внутрішніх процедур країн-членів Альянсу. Зокрема, усі 30 національних парламентів повинні були проголосувати за ратифікацію членства цих країн.

Заявки на членство обох країн схвалили всі країни НАТО, окрім Туреччини та Угорщини. Президент Туреччини Реджеп Ердоган вимагав від Швеції екстрадувати представників Робітничої партії Курдистану, а угорський прем'єр Віктор Орбан заявляв про "брак поваги" з боку цих країн.

Наприкінці березня 2023-го року парламенти Туреччини та Угорщини ратифікували заявку Фінляндії щодо вступу до Альянсу. У квітні 2023 року Фінляндія стала 31 країною-членом НАТО

У вівторок, 23 січня, парламент Туреччини проголосував за ратифікацію вступу Швеції до Північноатлантичного Альянсу. Таким чином, наразі заявку про вступ Швеції до НАТО не підтримує лише одна країна - Угорщина.

Вас також можуть зацікавити новини: