Вучич ображений на ЄС / фото ua.depositphotos.com

Президент Сербії Александар Вучич натякнув, що образився на Євросоюз через допомогу Україні.

В інтерв’ю Financial Times Вучич поскаржився, що рівень допомоги Україні з боку ЄС, надання їй статусу кандидата протягом року після подання заявки й потенційний початок переговорів про членство показує підтримку, яку "Сербія ніколи не отримувала".

При цьому, за словами політика, Сербія зараз у набагато кращому стані, ніж Румунія і Болгарія у 2007 році, коли вони вступили до ЄС. Вучич скептично прокоментував плани союзу щодо розширення до 2030 року.

Відео дня

"Хто знає, що станеться через сім років? Поглинальна здатність ЄС не більша, ніж була. У вас є 10 чистих платників і 17 країн, які беруть їхні гроші. Жодна з них не хотіла б мати більше членів, на яких витрачає гроші", - пояснив Вучич.

Як відомо, Сербія подала заявку на членство в Євросоюзі у 2010 році, однак переговори стартували тільки у 2014. На заваді стало небажання Сербії нормалізувати відносини з Косово.

Водночас Сербія залишається єдиною країною на Західних Балканах, яка не підтримала санкції проти Росії. Через це у Брюсселі неодноразово критикували Белград.

Війна в Україні - роль Сербії

Як відомо, Сербія традиційно розглядалась як союзник РФ, але останнім часом Вучич почав допускати можливість запровадити санкції проти країни-агресорки.

У червні він заявив, що Сербія не проти, аби її зброя потрапляла до України, а в липні її уряд оголосив про передачу гуманітарної допомоги у зв'язку з підривом росіянами Каховської ГЕС.

Вже наприкінці серпня Вучич зустрівся з Володимиром Зеленським. Український лідер назвав розмову досить "відкритою, чесною та продуктивною".

Вас також можуть зацікавити новини: