Іран поплатиться за допомогу Росії у війні / фото ua.depositphotos.com

Європейські країни, що підписали ядерну угоду з Іраном в 2015 році, тепер можуть вийти з неї, щоб зберегти санкції проти Тегерана. Все через те, що іранці активно постачають в Росію дрони-камікадзе та, ймовірно, ракети. Про це пише британське видання The Guardian.

Дональд Трамп вивів США з ядерної угоди ще в 2018 році, але Німеччина, Франція і Великобританія залишилися вірні договору, хоча Іран у відповідь на вихід США порушив узгоджені обмеження на виробництво збагаченого урану.

За словами джерел видання в дипломатичних колах, рішення європейських держав вийти з угоди пояснюється тим, що Іран продає в Росію безпілотники для ударів по Україні і, можливо, готується передати Москві балістичні ракети.

Відео дня

Ядерна угода передбачала, що старі європейські санкції проти Ірану будуть скасовані 18 жовтня цього року. Однак тепер ці санкції, ймовірно, збережуться на невизначений термін.

Ядерна угода Заходу з Іраном

У 2015 році між Іраном з одного боку і США, Францією, Німеччиною, Великобританією, Китаєм і Росією з іншого боку була підписана так звана "ядерна угода". У своїй суті вона передбачала відмову Ірану від подальших спроб створити свою ядерну зброю в обмін на поступове зняття західних санкцій.

У 2018 році за ініціативою тодішнього президента Дональда Трампа США вийшли з угоди і відновили санкції проти Ірану. У відповідь Іран відновив виробництво збагаченого урану, необхідного для створення зброї.

Вас також можуть зацікавити новини: