ЦЕРН не буде співпрацювати з Російською Федерацією та її установами / фото REUTERS

Європейська організація з ядерних досліджень (CERN) зупиняє співпрацю з Росією та Білоруссю через агресію проти України.

Про це повідомляється на офіційному сайті організації з посиланням на рішення 23 держав-членів CERN.

Так, "у відповідь на військове вторгнення Російської Федерації в Україну" Рада CERN вирішила: призупинити участь вчених CERN у всіх наукових комітетах установ, розташованих на території Російської Федерації та Республіки Білорусь, і навпаки; призупинити/скасувати всі заходи, спільно організовані між CERN та установами, розташованими в РФ та Республіці Білорусь; призупинити надання контрактів про асоціацію в якості асоційованих членів персоналу CERN будь-яким новим особам, пов’язаним із національними установами в Росії та Білорусі.

Відео дня

"23 держави-члени ЦЕРН ще раз найрішучіше засуджують військове вторгнення Російської Федерації в Україну та рішуче засуджують заяви тих російських інститутів, які висловлювали підтримку незаконному вторгненню в Україну. Рада ЦЕРН наголосила, що неспровокований і навмисний напад на Україну спричинив масові втрати людей та гуманітарну кризу. Тому Рада наголосила, що її рішення приймаються, щоб висловити свою солідарність з українським народом та прихильність до науки заради миру", - зазначено у повідомленні.

Узгоджені заходи доповнюють заходи, прийняті на позачерговій сесії Ради ЦЕРН, що відбулася 8 березня, на якій підтримали ініціативи на користь українського наукового співтовариства, засудили військове вторгнення Російської Федерації в Україну за участю Білорусі, призупинили статус спостерігача для РФ до подальшого повідомлення і вирішили, що ЦЕРН не буде співпрацювати з Російською Федерацією та її установами до подальшого повідомлення.

Вас також можуть зацікавити новини: