Талібан заявив, що взяв всю країну під свій контроль \ фото REUTERS

67 держав і Євросоюз виступили зі спільною заявою після захоплення влади в Афганістані Талібаном.

Вони закликали залишити відкритим виїзд з країни всім бажаючим і висловили готовність допомагати громадянам Афганістану.

Зі зверненням виступили США, Верховний представник ЄС із закордонних справ, Великобританія, Канада, Німеччина, Австралія, Польща, Україна, Південна Корея, деякі держави Африки та Латинської Америки.

Відео дня

Читайте такожЗміна влади в Афганістані: "Талібан" оголосив про встановлення контролю над усією територією країни - ЗМІ

"Афганцям і іноземцям, які хочуть виїхати, має бути дозволено зробити це; дороги, аеропорти і кордони повинні залишатися відкритими, і має підтримуватися спокій. Афганський народ заслуговує того, щоб жити в безпеці і гідно. Ми в міжнародному співтоваристві готові їм допомогти", - йдеться у зверненні, опублікованому на сайті Держдепартаменту США.

Автори документа стверджують, що працюють над забезпеченням безпеки у зв'язку з ситуацією в Афганістані. Вони закликали "всі сторони поважати і створювати умови для безпечного, впорядкованого виїзду іноземців і бажаючих покинути країну афганців". Автори вважають, що "ті, хто забезпечений владою і повноваженнями по всьому Афганістану " несуть відповідальність за захист людей і власності, передає kommersant.

Ситуація в Афганістані

Талібан заявив, що взяв всю країну під свій контроль. Таліби захопили столицю країни Кабул. Президент Афганістану подав у відставку і втік з країни. Талібан підняв свій прапор над президентським палацом.