Базовий план реалізації проекту будівництва газопроводу "Південний потік" через акваторію Чорного моря до країн Південної та Центральної Європи припускає заповнення майже на дві третини за рахунок обсягу газу, який в даний час транспортується через Україну.

Як повідомляє РІА «Новости», про це повідомив головний виконавчий директор проекту "Південний потік" Марсел КРАМЕР в інтерв`ю телеканалу RT.

"Згідно з нашим базовим планом, поставки через "Південний потік" приблизно на дві третини складатимуться з газу, який сьогодні йде через Україну", - сказав він.

Відео дня

За словами М.КРАМЕРА, точні обсяги поставок зрештою визначатиме ринок. "Зараз ведеться робота щодо укладання контрактів купівлі-продажу", - сказав він.

"Кінець кінцем, все вирішить ринок. На даному етапі необхідно підписати контракти. Отже якась частина газу в "Південному потоці" поставлятиметься за новими контрактами, а якась частина буде перекинута з трубопроводів, що йдуть через територію України", - пояснив головний виконавчий директор проекту.

Він нагадав, що всі учасники проекту прийняли свого часу спільне рішення про те, що було б безрозсудно в майбутньому покладатися лише на транзит через територію України в тому обсягу, в якому він здійснювався до цих пір.

"Фактично, це означає, що частина поставок, як і раніше, йтиме через Україну, але тепер у нас буде ще й "Південний потік" як сучасна, ефективна газотранспортна система, і це дозволить підвищити надійність газових поставок до Європи", - зазначив М.КРАМЕР.

Нагадаємо. що газопровід "Південний потік" складатиметься з чотирьох ниток потужністю по 15,57 мільярда кубометрів кожна. Перша нитка має бути введена в експлуатацію 30 грудня 2015 року. Передбачено введення по одній нитці на рік, з виходом газопроводу на повну потужність (63 мільярди кубометрів) у 2018 році. Вартість будівництва морської ділянки газопроводу орієнтовно становитиме близько 15,5 мільярдів євро.

Крім того, з червня цього року почнеться заповнення газом «Північного потоку». За заявою голови «Газпрому» Олексія МІЛЛЕРА від 27 травня ц.р., близько 20 мільярдів кубометрів газу, які в даний час поставляються транзитом через Україну в напрямі Чехії та Німеччини, поставлятимуться новим трубопроводом.

Разом з тим, прем`єр-міністр України Микола АЗАРОВ 14 червня заявив, що, незважаючи на будівництво «Південного» і «Північного» потоків, річний транзит газу через Українську ГТС становитиме близько 100 мільярдів кубометрів. «У будь-якому разі, думаю, що ми матимемо приблизно 100 мільярдів транзиту. Будь-що", - сказав М.АЗАРОВ.

Довідка УНІАН. «Південний потік» – система газопроводів, яка має з`єднати Росію і країни Південної і Центральної Європи. Магістральний газопровід пройде дном Чорного моря з міста Новоросійська (Росія) до міста Варна (Болгарія). Передбачається, що далі «Південний потік» розгалужуватиметься: одна магістраль пройде через Грецію на південь Італії, друга – через Сербію і Угорщину до Австрії.

Загальна протяжність чорноморської ділянки – близько 900 км, максимальна глибина – більш як 2000 м.