фото: УНІАН

Про це він заявив в інтерв'ю журналістам пізнім вечором четверга у Парижі по завершенню переговорів, які тривали майже 5 годин, повідомляє спеціальний кореспондент УНІАН.

"Сьогоднішня зустріч є черговим етапом, але говорити про вирішальний прогрес, враховуючи реальну ситуацію з безпекою, враховуючи, що вчора у нас було 63 обстріли, враховуючи, що ОБСЄ немає жодного доступу до багатьох регіонів Донбасу і до українсько-російського кордону, не можна", - заявив міністр.

Читайте такожРозвідка США розкрила частину "великого плану" Росії щодо отримання поступок у конфлікті з Україною

Відео дня

За словами голови українського МЗС, його російський колега Сергій Лавров "не був готовий йти глибше в питаннях безпеки в плані забезпечення доступу для спеціальної моніторингової місії ОБСЄ". "Він запропонував залишити це на розгляд експертів в Мінську (Тристоронньої контактної групи - УНІАН), тому він висловив готовність підтримувати лише концептуальні ідеї та деякі пропозиції ОБСЄ. Але нам потрібна комплексна безпека", - наголосив він.

За словами Клімкіна, комплексна безпека - це "не тільки припинення обстрілів та відведення озброєння". "Це, впершу чергу, контроль ОБСЄ над територією Донбасу та українсько-російским кордоном. Безпека - це відведення всієї зброї, що там є. Без безпеки ми не можемо просуватися у напрямку виборів", - озвучив очільник МЗС українську позицію.

Читайте такожНаразі не існує окремого законопроекту щодо проведення виборів на окупованому Донбасі - нардеп

Клімкін знову наголосив, що "стосовно сьогоднішнього раунду переговорів ми не можемо говорити про вирішальний прогрес". "Але нам вдалося обговорити детально ряд позицій ОБСЄ, а з другого боку - чітко представити бачення безпеки", - деталізував він.

Голова зовнішньополітичного відомства України констатував, "що це була дуже складна зустріч". "Ми приїхали на неї, маючи три ключових пріорітети. Перший - це безпека. На основі дискусії з СММ ми висловили чіткі пропозиції", - констатував він.

За словами Клімкіна, ці пропозиції полягають у чіткому доступі до території Донбасу, "це дуже чітка схема, яким чином СММ може отримати ефективний моніторинг уздовж українсько-російського кордону". "Це, по-перше, організація цілого ряду баз СММ уздовж кордону, можливість проводити інспекції, встановлювати відповідне технічне обладнання, яке б контролювало кордон і найбільш критичні точки як вдень, так і вночі, можливості присутності СММ з нашого боку. Ми вважаємо, що ця пропозиція, в разі її реалізації, буде здатна достатньо ефективно забезпечити моніторинг ділянки українсько-російського кордону, яка ще поки що не контролюється Україною", - деталізував Клімкін.

Також, за його словами, українська сторона "зробила особливий акцент на встановленні зони безпеки таких, як у Дебальцево, або навколо донецького аеропорту". "Ми зробили акцент на необхідності обміну заручниками. Все, що відбувається зараз, це відсутність жодного прогресу - ми змогли здійснити дуже обмежений обмін", - зазначив міністр.

За словами Клімкіна, він передав Лаврову один із звітів неурядової організації про те, "яким чином знущаються над українськими заручниками на Донбасі". 

Читайте такожШтайнмайєр очікує, що на зустрічі "нормандської четвірки" буде досягнуто прогресу з питань безпеки на Донбасі

Також Клімкін зазначив, що основною темою для обговорення було питання, пов'язане з модальністю виборів. "Тут наш головний акцент полягав у необхідності забезпечити безпеку та здійснити такі виборчі модальності, які б відповідали українському законодавству і стандартам ОБСЄ", - заявив Клімкін.