УНИАН

Як передає власний кореспондент УНІАН, про це йдеться у підсумковій декларації саміту НАТО, ухваленій за результатами засідання Північноатлантичної ради на вищому рівні (саміті), яке пройшло у Варшаві 8-9 липня.

"Ми віримо у цілісну, вільну та мирну Європу. НАТО надасть більше підтримки Україні та Грузії та буде продовжувати допомагати Молдові", - йдеться в документі.

Читайте такожПорошенко створив новий орган для координації вступу України в НАТО

Відео дня

Також союзники висловились за поглиблення співпраці НАТО з партнерами у регіонах Чорного та Балтійського морів та на Західних Балканах.

Окремо союзники висловилися щодо політики відкритих дверей. "Ми залишаємося відданими політиці відкритих дверей НАТО, яка посилила Альянс та зробила свій внесок в євроатлантичного безпеку. Ми з нетерпінням очікуємо, коли ми будемо вітати нашого нового члена, Чорногорію, у нашій спільноті цінностей", - наголошується в декларації.

В документі також вказано, що НАТО не є загрозою для будь-якої країни. "В цьому дусі ми залишаємося готовими для змістовного діалогу з Росією", - наголосили лідери НАТО.

Метою діалогу з Росією вони відзначили інформування щодо позиції Альянсу і, "як перший пріоритет", мінімалізацію ризиків військових нещасних випадків.

Читайте такожЄС та НАТО підписали декларацію про поглиблення стратегічного партнерства

Лідери НАТО наголосили, що будуть продовжувати шукати конструктивних відносин з Росією, "коли дії Росії зроблять це можливим".

В декларації також йдеться про безпеку в сусідніх країнах. "Якщо наше сусідство більш стабільне, ми більше у безпеці", - наголошується в документі.