глонасс / aviaclub33.ru

2 квітня відбувся найбільший збій за всю історію роботи навігаційної системи. Вона вийшла з ладу більш ніж на 10 годин - космічні апарати видавали невірні дані про своє місцезнаходження і, відповідно, надавали споживачам невірну навігаційну інформацію. Помилка виникла одночасно практично на всіх апаратах.

Читайте такожРосія задумалася про колонізацію Місяця та інших об'єктів Сонячної системи

У ніч на 15 квітня відразу вісім супутників системи ГЛОНАСС вийшли з ладу, передає "Інтерфакс" з посиланням на Інформаційно-аналітичний центр Роскосмосу. Згідно з даними добового моніторингу системи ГЛОНАСС за кілька хвилин до першої ночі космічні апарати 747, 743, 717, 737, 738, 720, 732 і 735 протягом півгодини показували ознака "нездоровий" у своїх ефемерид, після чого супутники запрацювали у звичайному режимі. За дві години до цього найбільшого збою вийшов з ладу космічний апарат системи ГЛОНАСС 730 - який не можуть «привести до тями» досі, повідомляє mk.ru.

Відео дня

За словами генерального директора "ІСС імені Решетньова" Миколи Тестоедова, збій в роботі ГЛОНАСС стався через перехід на оновлений контур управління. "...Це велика та тривала робота, з новими засобами, новою математикою. Тому іноді виникають збої. Що можемо, ми налагоджує на Землі, але, на жаль, не все можна виловити наземними засобами", - заявив він "Известиям", зазначивши, що в даний час ймовірність повторення помилок у системі зведена на немає.

У цьому місяці це вже другий масштабний збій в роботі системи ГЛОНАСС. Так, 2 квітня орбітальна група ГЛОНАСС вийшла з ладу на більш ніж десять годин. Відключення було викликане так званим "людським фактором" - помилкою в передачі на супутники невірних ефемерид, тобто з проблемою в математичному забезпеченні діяльності угруповання. Через помилку космічні апарати видавали невірні дані про своє місцезнаходження і, відповідно, надавали споживачам невірну навігаційну інформацію. Помилка виникла одночасно практично на всіх апаратах і в графіку на сайті Інформаційно-аналітичного центру Роскосмосу супутники були позначені як такі, що передають некоректні дані про своє місцезнаходження.

Нагадаємо, російська супутникова навігаційна система ГЛОНАСС була створена в якості альтернативи американській GPS для використання по всій земній кулі. Вперше в глобальному масштабі система запрацювала в грудні 2011 року. Всього в системі використовується за призначенням 23 космічних апарати, хоча для глобального покриття навігаційним полем всій Землі необхідно 24 супутника.

На початку квітня стало відомо про розрив російсько-американського співробітництва в галузі освоєння космосу. У розпорядженні ЗМІ опинився документ, в якому говориться, що "з урахуванням триваючого порушення Росією суверенітету і територіальної цілісності України NASA призупиняє більшу частину контактів з Російською Федерацією". Як стверджувалося, взаємодія буде продовжена тільки по забезпеченню безпеки і безперервної роботи Міжнародної космічної станції. У той же час в Держдепартаменті США заявили, що не віддавали NASA та іншим відомствам розпоряджень про припинення співпраці з Росією в рамках введених відносно Москви санкцій.