REUTERS

Дебати щодо ставлення до подій початку Першої світової війни тривають в Німеччині вже не перший рік. У квітні минулого року президент країни Гаук відкрито назвав геноцидом масові вбивства вірмен в Османській імперії, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Туреччина заперечує, що події 100-річної давності були геноцидом, і вказує на те, що під час війни жертви були з усіх сторін конфлікту.

Читайте такожЕрдоган висловив співчуття родичам вірмен, загиблих у Константинополі в 1915 році

Відео дня

Перед початком голосування прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив, що воно повинно стати "тестом на дружбу" Берліна і Анкари.

Політик також зазначив, що сьогодні в Німеччині проживає близько 3,5 мільйонів турків, які вносять активний внесок в економіку країни.

Історики сходяться в тому, що в 1915-1916 роках сотні тисяч вірмен загинули під час масової депортації з Анатолії (східна область нинішньої Туреччини) - зокрема, у сирійську пустелю і інші малопридатні для життя місця.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2015 року Європарламент прийняв резолюцію про визнання геноциду вірмен. МЗС Туреччини Європарламент звинуватив у спробі переписати історію.