17-го вересня 2020 року о 15.30 в Круглій залі МЦКМ (Жовтневий палац), алея Героїв Небесної Сотні, 1, відбудеться круглий стіл щодо вирішення питання відновлення фінансування реабілітації та санаторно-курортного лікування застрахованих осіб.

Тема круглого столу: Зупинка реабілітації застрахованих осіб у санаторно-курортних закладах. Пошук шляхів вирішення проблеми на державному рівні.

Нагадаємо, що «Пунктом 2 частини 5 прикінцевих положень «Закону України про внесення змін до держбюджету 2020» від 13 березня 2020 р. (закон №553) було обмежено функцію Фонду соціального страхування України (ФССУ) на здійснення поточних видатків на оплату лікування застрахованих осіб.

Відео дня

Нібито для економії державних коштів 45 000 застрахованих осіб після інсультів, інфарктів, операційних втручань та осіб з інвалідністю, виробничими травмами позбавили можливості пройти обов'язкове лікування та реабілітацію в санаторно-курортних закладах. Цього року за кошти ФССУ із 45 тис. пройшли реабілітацію лише 5 тис.

Не дивлячись на десятки скарг, прохань про допомогу від застрахованих осіб, звернень дирекції ФССУ, представників застрахованих осіб, законодавчі ініціативи про відновлення видатків не підтримані. У органах Законодавчої та Виконавчої влади відмовляються зрозуміти складність, важливість цього питання, а головне об’єктивно оцінити наслідки.

Питання потребує врегулювання на законодавчому рівні шляхом внесення відповідних доповнень до законопроекту № 3692 аби стримати соціальний вибух 2,5 млн застрахованих осіб.

Позитивне вирішення питання буде можливе лише за підтримки народних депутатів та рішень профільних Комітетів та Міністерств. Тому до обговорення у форматі круглого столу запрошені Міністерство соціальної політики, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство фінансів, Міністерство економіки, Голови та члени Комітету з питань бюджету, Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Комітету з питань здоров’я нації, члени Правління Фонду соціального страхування України, представники ГО людей з інвалідністю, науковці та застраховані особи, які постраждали від припинення видатків на реабілітацію. 

Завдання круглого столу: розібрати проблему та закріпити дії з її вирішення підписанням резолюції кожним учасником круглого столу, адже забезпечення здоров’я Українців найважливіших векторів національної політики, а підтримка людей з інвалідністю першочергове завдання у будь-якій цивілізованій державі.