У Криму лише 37 із 443 пляжів є комунальними.

«На сьогодні у нас 37 комунальних пляжів, куди люди можуть потрапити безплатно», - сказала перший заступник міністра курортів і туризму Криму Марина СЛЕСАРЕВА сьогодні в Сімферополі.

За її словами, хотілося б, щоб усі ті пляжі, які колись були у комунальній власності, а сьогодні знаходяться в оренді, були «відкритими для відвідування».

Відео дня

«Ми чудово розуміємо, що держава зараз не в змозі утримувати пляжні території, як це було за радянських часів. Вакууму не може бути, обов`язково мають бути структури, які прибиратимуть пляжі, але для цього, зрозуміло, потрібно їм платити», - сказала СЛЕСАРЕВА.

Наступного року при укладенні договорів, додала вона, хотілося б, «щоб уважно підішли до цих питань, а не як зараз». «Ти на пляж не можеш потрапити безплатно, але тобі говорять: ні-ні, це не за вхід, а за обслуговування на пляжі. А, може, я не хочу ніякого вашого обслуговування, зайду на п`ять хвилин, скупаюся і піду, але мене ж не пускають», - пояснила заступник міністра курортів.

Вона додала, що для вирішення проблеми доступності пляжів потрібна не лише грамотна договірна кампанія, але й більш серйозні кроки - внесення поправок до існуючих законів. «Ось коли пляжна смуга буде, як у багатьох країнах, належати державі, тобто Раді міністрів, а не місцевим громадам, тоді можна буде говорити про щось і вимагати», - сказала СЛЕСАРЕВА.

Довідка УНІАН. Згідно із законом, плату на пляжах можна брати лише за додаткові зручності: прокат тапчана, парасольки тощо. Знаючи про це, підприємці-орендатори пишуть на чеках «послуги пляжу», хоча фактично гроші стягуються за ті зручності, які у будь-якому випадку повинні бути: ногомийка, туалет, медпункт тощо.

10 липня кримський уряд зобов`язав органи місцевого самоврядування відмінити накази й інші акти, які обмежують вільний доступ відпочивальників до місць масового відпочинку, на комунальні пляжі, на території і об`єкти природно-заповідного фонду автономії.