Коти можуть проявляти невдоволення і пам'ятати неприємні моменти / фото ua.depositphotos.com

Чи буває у вас таке відчуття, ніби ваш кіт ображається на вас – за те, що не поділилися із ним смаколиком, або за те, що не дали виспатися на вашому діловому костюмі? Не здається вам, що кіт навмисно скидає речі зі столу на підлогу, щоб помститися вам за щось? 

Більшість власників переконані, що їхні коти точно здатні відчувати такі емоції як образа. Дехто вважає, що коти можуть навіть мститися. Але чи так це насправді? Американська письменниця та дослідниця котячої поведінки Моді Рамос розповіла про котячі емоції на сторінках видання Cattitude Daily.

За її словами, причин для скепсису насправді більше, ніж причин вважати, що котам дійсно притаманна мстивість. І  хоча людям подобається думати, що наші улюблені чотирилапі товариші мають людські емоції, це в більшій мірі міф, ніж правда.

Відео дня

Втім, це не означає, що коти не здатні на складні емоції та почуття. У 2015 році було проведено дослідження, яке перевіряло соціальну поведінку котів. Воно підтвердило, що коти можуть читати вираз обличчя свого господаря. Коти навіть дивитимуться, куди ви вказуєте, або дивитимуться на те, на що ви дивитеся. Котячі також цінують увагу та час, проведений зі своїми господарями, і в деяких випадках вони насправді віддають перевагу людській прихильності над їжею та іграшками. 

Але більшість експертів погоджуються, що проблеми у поведінці кота не є зловмисними. Найчастіше це спосіб вашої кішки висловити, що їй потрібно щось від вас, щоб почуватися комфортніше. Стрес є тим, що підживлює ці спалахи поганої поведінки. Нова людина в домі, нова домашня тварина, переїзд в інше житло або навіть запах іншої тварини можуть викликати у котів стрес.

Крім того котяче сприйняття часу відрізняється від людського, і це впливає на здатність планувати свої дії. "Щоб вчинити злісний вчинок, потрібно свідомо хотіти заподіяти біль, образити чи роздратувати когось. Концепція затаювання гніву або неприязні до людини не стосується котячих. Це значною мірою пояснюється тим, що котячі живуть і діють у поточному моменті", – пояснює Моді Рамос. 

Це не означає, що коти не можуть запам’ятати щось та навчитися чомусь – це у них виходить досить добре. Але те, що виглядає як спланована помста, насправді є скоріше інстинктом, проявом тривоги або невпевненості. 

"Отже, наступного разу, коли ваше кошеня розіб’є чашку з водою або повисне на ваших нових шторах, знайте – вони роблять це не для того, щоб звести вас з розуму. Їм просто цікаво або вони просто хочуть вашої повної уваги", – пояснює фахівець з котячої поведінки. 

Інші цікаві матеріали про домашніх улюбленців

Як писав УНІАН, собаки можуть бути не лише вправними охоронцями дому та помічниками мисливців чи пастухів. Це ще й вірні друзі людини, які обожнюють пестощі. І деяким породам собак прояви ніжності з боку власника більш приємні, ніж іншим.

Також ми розповідали, як захистити собаку чи кота від кліщів або дістати паразита, якщо той вже причепився.

Вас також можуть зацікавити новини: