Факти про Таджикистан / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Таджикистан - це держава Центральної Азії з невеликою територією, але вкрай багатою культурою і давньою історією. Останніми днями інтерес українців до цієї держави зріс. Ми розповімо маловідомі цікаві факти про Таджикистан, які познайомлять вас ближче з дивовижною гірською країною.

1. Гірська країна. Територія Таджикистану розташована в межах гірських систем Памір і Тань-Шань. Гори займають близько 93% всієї території країни. Через малу площу придатних місць для життя в Таджикистані налічується всього 18 міст, а видобуток корисних копалин дуже ускладнений. Зате країна ідеально підходить для гірського туризму.

2. Історія Таджикистану. Перші держави з'явилися на території Таджикистану ще до нашої ери. У 892-999 і 879-1215 на місці Таджикистану і сусідніх країн існували держави Саманідів і Гуридів.

Відео дня

За радянських часів традиційну культуру таджиків нерідко принижували. Комуністи заборонили найважливіші народні таджицькі свята Навруз, Рамазан і Курбан, зробили російську мову державною і присвоювали радянські назви багатьом топонімам. Наприклад, найвища гора Таджикистану і всього СРСР (7495 м) була названа Пік Комунізму. Зараз вона називається Пік Ісмоїла Сомоні.

У 1991 році Таджикистан здобув незалежність. Після цього в країні почався курс на відновлення національних культурних традицій і самобутності.

3. Населення Таджикистану. Таджикистан є лише третьою країною у світі за кількістю таджиків. На території Афганістану їх проживає близько 19,5 мільйонів, а в Узбекистані неофіційно мешкає 11 мільйонів таджиків. У самому Таджикистані проживає 8,6 мільйонів представників титульної нації.

Таджикистан - одна з небагатьох пострадянських країн, населення якої постійно зростає. Пов'язано це з традиційною для таджицьких сімей багатодітністю.

Таджикистан / фото ua.depositphotos.com

4. Прапор Таджикистану. 1992 року було ухвалено державний прапор Таджикистану - червона, біла і зелена горизонтальні смуги із золотою короною в центрі.

Червона смуга символізує тріумф, перемогу і суверенітет. Біла означає шовк (за іншою версією - сніг із таджицьких вершин із вічною мерзлотою). Зелений колір уособлює сутність ісламу і національне свято Навруз. Корона означає таджицький народ і єдність нації.

5. Культура Таджикистану. Таджикистан - країна з великим культурним, національним і мовним розмаїттям. У 7 столітті нашої ери країна була азіатським центром буддизму, пізніше стала важливою точкою на Шовковому шляху, а в 12 столітті в Таджикистан прийшла ісламська культура. Усе це позначилося на мові, архітектурі та мистецтві. Культура таджиків вирізняється яскравою індивідуальністю, глибоким символізмом і багатою історичною спадщиною.

Таджицька культура особливо яскраво проявляється у відокремленій долині Ягноб, жителі якої протягом поколінь майже не контактують із зовнішнім світом. Вони є прямими нащадками стародавнього народу согдійців. Народ Ягнобі досі розмовляє діалектом нині мертвої согдійської мови.

Цікаві факти про таджиків / фото ua.depositphotos.com

6. Національний одяг. Традиційний одяг у Таджикистані носять переважно жінки в сільській місцевості. Містяни та чоловіки частіше одягаються в європейському стилі, а національні костюми надягають на свята.

Таджицький одяг виготовляють здебільшого з бавовни та шовку, він має прямий крій, що приховує обриси тіла. Костюми таджиків вражають розмаїттям фарб і геометричних форм. Жінки носять стьобані халати і сукні з широкими рукавами, а чоловіки - каптани і тюбетейки. За одягом можна визначити сімейний статус і фінансове становище людини.

7. Пам'ятки Таджикистану. Таджикистан варто відвідати заради приголомшливої природи. Тут є запаморочливі гірські стежки, чисті річки й озера, широкі плато та національні парки. Дослідникам культури рекомендується відвідати невеликі таджицькі міста та селища, де збереглося багато стародавніх споруд.

Найпопулярніші туристичні місця Таджикистану - це озеро Каракуль, Памірські вершини, Національний музей Душанбе, Худжандська та Гіссарська фортеці, Таджицький національний парк.

Важливо пам'ятати, що гори Таджикистану більше підходять для досвідчених альпіністів. Тут нерідко трапляються землетруси та лавини, а вершини бувають складними для сходження.

Вас також можуть зацікавити новини: