
Печінка щодня наполегливо працює, щоб виробляти поживні речовини, фільтрувати токсини, а також регулювати рівень цукру в крові, зазначила дієтологиня Емі Девіс, пише Prevention.
Девіс зазначила, що цей орган є одним з найбільш унікальних в організмі людини, оскільки він здатен до самовідновлення. За її словами, продукти, багаті поживними речовинами, можуть допомогти зменшити навантаження на печінку.
Саме тому наповнення тарілки найкращими продуктами для здоров'я печінки може допомогти підтримати її роботу.
Видання зазначає, що згідно з даними клініки Майо, це особливо важливо, якщо у людини є захворювання, яке впливає на роботу печінки, а саме, вірусний або аутоімунний гепатит, неалкогольна жирова хвороба печінки, метаболічна дисфункція, пов'язана зі стеатозом печінки, хвороба Вільсона чи цироз печінки.
Також рекомендується поліпшити здоров'я печінки, якщо у вас цукровий діабет 2 типу або ожиріння, ви вживали алкоголь у великих кількостях або у вашій родині були випадки захворювань печінки.
"Щоб підтримати здоров'я печінки, зосередьтеся на цільних, поживних продуктах, багатих на клітковину, поліфеноли та протизапальні сполуки, таких як фрукти, овочі, цільні зерна, горіхи та жирна риба", - радить дієтологиня Мішель Рутенштейн.
Дієтологи поділилися інформацією, які продукти є найкращими для здоров'я печінки:
1. Артишоки.
Вони багаті на розчинні волокна та антиоксиданти, такі як цинарин і силімарин. Пояснюється, що вони стимулюють вироблення жовчі, покращують метаболізм жирів і захищають клітини печінки від окислювального пошкодження.
За даними клініки Клівленда, вироблення жовчі є однією з найважливіших функцій печінки, оскільки жовч допомагає організму розщеплювати жири з їжі, яку ви споживаєте.
2. Гранат
Дієтологи радять з'їдати кілька гранатових зерняток або посипати ними йогурт, щоб підтримати здоров'я печінки.
"Гранати багаті на поліфеноли, особливо на елагову кислоту, яка має потужні антиоксидантні та протизапальні властивості. У печінці елагова кислота допомагає зменшити окислювальний стрес, обмежити запалення та запобігти накопиченню жиру в клітинах печінки", - пояснила Раутенштейн.
3. Броколі
Вона містить сполуки, які називаються глюкозинолати, що допомагають печінці виділяти детоксикуючі ферменти. Ці ферменти захищають печінку від пошкоджень.
4. Авокадо
Раутенштейн розповіла, що авокадо багате на мононенасичені жири, які допомагають зменшити кількість жиру в печінці та поліпшити ліпідний обмін.
Дослідження підтвердило, що олеїнова кислота, яка міститься в авокадо, а також в оливковій олії та горіхах, захищає клітини печінки від пошкодження, які спричиняють жирне м'ясо, випічка та масло.
5. Брюссельська капуста
Згідно з дослідженням, яке проводилося в поточному році, опублікованим у журналі Foods, глюкозинолати, на які багата брюссельська капуста, сприяють активізації детоксикаційних ферментів, що виробляються печінкою.
6. Лосось
Девіс зазначила, що лосось багатий на омега-3 жирні кислоти, які є протизапальними жирами. Вони можуть допомогти поліпшити стан печінки, рівень тригліцеридів і HDL, тобто, "хорошого холестерину".
Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, виявило, що омега-3 жирні кислоти можуть відігравати роль у поліпшенні стану, коли в печінці накопичується занадто багато жиру.
7. Сардини
Дієтолог зазначила, що сардини є ще одним чудовим джерелом омега-3, вони покращують чутливість до інсуліну, зменшують запалення та підтримують здоровий метаболізм жирів.
8. Селера
Вона містить апігенін, флавоноїд з антиоксидантними та протизапальними властивостями, який допомагає захищати клітини печінки від пошкодження.
9. Шпинат
Шпинат та інші листові зелені овочі містять хлорофіл та антиоксиданти, які сприяють здоров'ю печінки. Також іншими джерелами хлорофілу є петрушка, капуста, горох та зелена квасоля.
10. Журавлина
Журавлина містить антиоксиданти, які називаються антоціани. Завдяки ним певні продукти мають глибокий червоний або синій колір. Деякі дослідження показують, що журавлина може знижувати показники жирової дистрофії печінки, а також покращувати інсулінорезистентність.
11. Апельсин
Цей цитрус є ще одним джерелом антиоксиданту апігеніну. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Frontiers in Endocrinology, апігенін має багатообіцяючі ефекти у профілактиці та лікуванні різних захворювань печінки, наприклад, фіброзу.
12. Кава
Девіс зазначає, що цей напій здатен знизити ризик цирозу печінки, якщо пити до трьох чашок кафи на день.
Дослідження, опубліковане в BMC Public Health, виявило, що люди, які п'ють каву, значно рідше хворіють на хронічні захворювання печінки, ніж ті, хто не п'є каву.
При цьому, дієтологи радять все ж звернутися до порад лікарів, якщо ви маєте проблеми з печінкою й вони підберуть кваліфіковане лікування й нададуть свої поради.
Інші поради дієтологів з харчування
Раніше УНІАН повідомляв, що дієтологиня Меггі Мун розповіла, в яких продуктах, окрім вівсянки, міститься багато клітковини. Всього вона перелічила 12 продуктів, які багаті на неї.
Також ми писали, що дієтологи поділилися, чим корисні яблука. Вони також дали поради, в який час краще їсти яблуко, щоб отримати від фрукта максимальну користь.