Причини печії / фото ua.depositphotos.com

Ніщо так не псує смачну їжу, як печія. Однієї хвилини ви насолоджуєтеся піцою і пивом із друзями, а наступної - лізете в аптечку по ліки, щоб угамувати неприємне печіння. Або, можливо, у вас печія виникає вночі, коли ви намагаєтеся заснути?

Якщо ви регулярно стикаєтеся з печією, то, напевно, вже знаєте основні продукти і напої, які можуть її викликати: алкоголь, газовані напої, смажена їжа, томатний соус і цитрусові.

Як пише HuffPost, лікарі та дієтологи, які спеціалізуються на печії, стверджують, що для мінімізації симптомів необхідно дотримуватися п'яти основних правил харчування, які описані нижче.

Відео дня

Що таке печія?

За словами доктора Лорен Блайх, гастроентеролога з Массачусетса, печія є класичним симптомом гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ) і зазвичай описується як відчуття печіння в грудях. Інші симптоми ГЕРХ включають утруднення ковтання, біль у грудях і відчуття повноти в горлі.

"Печія виникає, коли кислота, що виробляється в шлунку, закидається вгору в стравохід. Коли людина ковтає їжу, нижній м'яз стравохідного сфінктера в нижній частині стравоходу розслабляється, даючи змогу їжі та рідині пройти в шлунок, а потім знову напружується. Коли сфінктер не закривається належним чином, шлункова кислота може повернутися назад у стравохід", - пояснила лікарка.

5 звичок, які можуть спричинити печію

Вживання кави та чаю з кофеїном

Дипломована дієтологиня Нур Зібде каже, що кава є основним провокувальним фактором печії. Також цю властивість має чорний і зелений чай.

Вживання шоколаду

Одним із поширених джерел печії, про яке багато людей не підозрюють, є шоколад. Він містить кофеїн, який може викликати розслаблення м'язів нижнього стравохідного сфінктера, що в підсумку і призводить до печії.

У шоколаді також міститься хімічна речовина під назвою теобромін. Він також може розслабити нижній м'яз стравохідного сфінктера.

Їжа перед тренуванням

Якщо ви регулярно відчуваєте печію, лікарі рекомендують почекати дві години після їжі, перш ніж приступати до тренувань. Будь-яка вправа, що підвищує тиск у черевній порожнині, може спровокувати кислотний рефлюкс.

Прийом їжі з малими інтервалами

Недостатній час між прийомами їжі - ще одна харчова звичка, на думку експертів, яка може спричинити печію. "Три-чотиригодинні перерви між прийомами їжі та перекусами є важливою стратегією, що забезпечує довгострокове поліпшення загального стану травної системи. Перерви між прийомами їжі допомагають очистити травний тракт і допомагають м'язам, що вистилають травний тракт, правильно скорочуватися і просувати їжу", - пояснює Нур Зібде.

Прийом їжі перед сном

Якщо ви лягаєте, коли в шлунку ще перетравлюється їжа, їй буде легше повернутися назад у стравохід. Тому лікарі радять вечеряти за кілька годин до сну.

Нагадаємо, раніше дієтологи назвали найшкідливіші продукти, від яких терміново потрібно відмовитися.

Вас також можуть зацікавити новини: