
В мережі є чимало інформації про так звану "верхню межу споживання білка". Тобто, йдеться про те, що організм може засвоїти лише обмежену кількість білка за один прийом їжі. Однак, проблема полягає не в його засвоєнні, а в тому, скільки білка може використати ваш організм, пише verywell health.
Видання зазначає, що коли мова йде про відновлення і ріст м'язів, найважливішим є синтез м'язового білка (MPS). Як пише Science Direct, все залежить від того, скільки організм людини може використовувати білка для побудови і відновлення м'язів, а не просто від того, скільки він засвоює з одного прийому їжі.
Вказується, що якщо у людини немає захворювань, що впливають на засвоєння і накопичення білка, таких як захворювання нирок або шлунково-кишкового тракту, тоді її організм, ймовірно, засвоює більшу частину білка, яку споживає.
Деякі дослідження вказують на стабілізацію кількості білка, який необхідний для підтримки MPS: приблизно 40-70 грамів високоякісного білка на прийом їжі для молодих дорослих і близько 32 грамів для літніх людей, які менш ефективно переробляють білок.
При цьому, дослідження не підтверджують існування суворого верхнього обмеження. Як стверджує Cambridge Core, на MPS також впливають генетика, вік, фізична активність і навіть те, наскільки добре ви пережовуєте їжу.
В матеріалі є припущення, що ідея про "білкову стелю" походить із старих досліджень, тоді як новіші ставлять її під сумнів.
Під час травлення організм розщеплює білок на амінокислоти, і хоча це займає час, процес зазвичай завершується повністю. Вживання більшої кількості білка може уповільнити травлення, але не зупинить його засвоєння.
При цьому, видання вказує, що організму може не знадобитися більше білка, ніж потрібно для нарощування м'язової маси. Водночас, надлишок білка може бути використаний для інших цілей, або, якщо його значно більше, ніж потрібно, він перетворюється на жир для зберігання.
Його ідеальне споживання залежить від ваги та цілей людини, тому слід зосередитися на загальному щоденному споживанні, а не на тому, скільки людина його отримує з одного прийому їжі.
В статті підкреслюється, що згідно з дослідженням, загальне споживання білка є важливішим, ніж ідеальний час прийому кожної порції.
Для максимального засвоєння білка та росту м'язів експерти радять протягом дня харчуватися збалансовано. Проте одного лише споживання білка недостатньо. Для нарощування м'язів необхідні регулярні фізичні навантаження.
Поради дієтологів щодо харчування
Раніше УНІАН повідомляв, що дієтологи розповіли, яке джерело білка корисніше для здоров'я - курка або лосось. Експерти з харчування розповіли переваги кожного з цих продуктів, що може допомогти зробити правильний вибір.
Також ми писали, що складено список з 7 продуктів, в яких є більше пребіотиків, ніж в йогурті. Пробіотики - це живі "дружні" бактерії, які підтримують здорові мікроби, що живуть в кишківнику. Тобто, ці мікроби корисні для здоров'я.