
Якщо кава вранці стала для вас несмачною, можливо, причина не в самому напої, а в тому, що ви до нього додаєте. Адже певні інгредієнти можуть перебивати насичений натуральний смак напою, повністю псуючи його. Експерти назвали продукти, яких не варто додавати до кави, пише Eatthis.
Хоч деякі продукти можуть справді оновити смак напою, проте є такі, яких ніколи не слід додавати до нього, вважає бариста та експерт з кави Дрю Понд. Ось що це за продукти.
1. Продукти з високою кислотністю
Вода з лимоном має приємний смак, однак кава - зовсім інша історія. Хоч деякі європейці насолоджуються кавою з лимоном або іншими цитрусовими, проте це не найкраща ідея, каже власниця кавового бізнесу Лайла Гамбарі.
Вона не радить класти у каву такі продукти з високою кислотністю, як журавлина, шипшина, хоча припускає, що деякі цитрусові, як-от апельсини, підійдуть. Проте категорично не можна додавати червоних фруктів з високою кислотністю. Причина у тому, що коли ви до кави додаєте ще й молоко – воно може згорнутися.
"Я перепробувала усілякі сиропи для особливих напоїв у своєму кафе і виявила, що ці продукти мають чудовий смак, але згортають молоко, коли ви додаєте їх до лате. Коли кава та молоко гарячі, це одразу ж відділяє згусток від сироватки", - пояснила Гамбарі.
2. Штучні вершки
Штучні вершки - це теж не найкращий вибір для покращення смаку кави. За словами Понда, у них багато гідрогенізованих олій, сумнівних згущувачів та інших хімічних речовин.
3. Протеїновий порошок
Отримувати свою щоденну норму білка важливо, однак не варто це робити за рахунок кави. Натомість краще випити протеїновий коктейль, стверджують експерти.
"Ця суміш перетворює добре збалансовану каву на неприємно густу та несмачну грудкувату масу, яку важко пити", - каже колишній бариста Райлі Вестбрук.
За його словами, кава - це, перш за все, баланс, а додавання протеїнового порошку порушує всі елементи належної консистенції напою.
4. Штучні підсолоджувачі
Штучні підсолоджувачі можуть зробити каву смачнішою, але таким чином ви завдаєте шкоди своєму здоров’ю.
"Синтетичний смак перебиває насичені, складні аромати ваших улюблених кавових зерен. Кавовий ритуал повинен підтримувати ваше загальне самопочуття чистими, корисними інгредієнтами, які заряджають енергією та живлять, а не хімічними речовинами, які можуть бути шкідливими для вашого здоров’я", - застерегла засновниця кав’ярні Ліндсі Соціо.
5. Рисове молоко
Сьогодні існує багато видів молока, таких як вівсяне або мигдалеве, які додають у каву. Але рисового молока слід уникати, переконаний власник кав'ярні Лео Юффа.
За його словами, воно має низький вміст білка, погано збивається, тому не підходить для лате та капучино.
6. Сиропи без цукру
Коли продукт не містить цукру, він не обов’язково здоровий. Це якраз стосується сиропів для кави. За словами Понда, "будь-який смак малини чи персика, ймовірно, з’явився у лабораторії та має своїх друзів: кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, пропіленгліколь та ще більше діацетилу".
Якщо ви хочете фруктових ноток у своїй чашці, купуйте натуральний продукт, радить експерт.
Раніше УНІАН розповідав, як кава впливає на мозок. Зазначалося, що люди похилого віку, які регулярно п’ють каву, менше ризикують мати деменцію у майбутньому, але в є нюанс: це стосується лише несолодкої кави з кофеїном.
Зв’язок між вживанням кави і розвитком деменції було виявлено в результаті дослідження медичних записів 204 847 людей у Великобританії віком від 40 до 69 років на початку періоду дослідження.
"Споживання кави з кофеїном, особливо несолодкої, пов’язане зі зниженням ризику хвороби Альцгеймера та пов’язаних з нею деменцій, а також хвороби Паркінсона. Для підсолодженої кави таких зв’язків не спостерігалося", - зазначили дослідники у своїй статті.