На думку дослідників, тиранозавр T. Rex був приблизно таким же розумним, як сучасні рептилії/ фото Вікіпедія

Тиранозавр T. Rex був приблизно таким же розумним, як сучасні рептилії. Про це свідчать результати нового дослідження, опублікованого в журналі The Anatomical Record.

Зазначається, що у 2023 році дослідження, проведене бразильським неврологом, стверджувало, що когнітивний інтелект T. Rex ближчий до інтелекту приматів. Міжнародна група вчених спростувала цю гіпотезу, заявивши, що інтелект T. Rex, імовірно, схожий на інтелект крокодила.

"Щоб вивчити біологію мозку давно вимерлих тварин, таких як динозаври, вчені використовують ендокасти — або зліпки скам’янілого черепа — щоб оцінити відносний розмір мозку та частку тканини, яку він колись містив. Це не ідеальний проксі, але наразі це найкраща модель. У сучасних алігаторів і крокодилів мозок займає лише близько 30% порожнини черепа. У птахів і ссавців він наближається до 100%", - ідеться у матеріалі.

Відео дня

За словами вчених, це була одна з головних проблем дослідження 2023 року: воно переоцінило розмір мозку T. Rex, припустивши, що мозок заповнює всю ендокраніальну порожнину. Враховуючи форму ендокастів динозаврів, доступних для вивчення, дослідники дійшли висновку, що співвідношення мозок-рідина, швидше за все, ближче до такого у рептилій, ніж у сучасних птахів.

"Другою проблемою була невідповідність даних. Оцінки розміру мозку в бразильському дослідженні включали інші структури в голові T. Rex, які розташовані всередині порожнини мозку, але не є частиною самого мозку - наприклад, нюхова цибулина. Дані також використовували суміш молодих і дорослих зразків T. Rex", - пише видання.

У новому дослідженні вчені впорядкували набір даних, стандартизувавши оцінки маси тіла та виключивши ті структури всередині черепа T. Rex, які не залучені до нейронної діяльності, як-от нюхова цибулина, гіпофіз і внутрішнє вухо. Але вони не змогли повторити результати дослідження 2023 року.

"Вони виявили, що T. Rex має від 250 мільйонів до 1,7 мільярда нейронів, подібно до кількості у крокодилів. Бразильське дослідження, навпаки, назвало цифру у 3,3 мільярда нейронів T. Rex, подібних до нейронів павіанів.

Незважаючи на те, що T. Rex, імовірно, мав інтелект крокодила, не варто вважати це зниженням рівня інтелекту приматів. Цілий ряд поведінки динозаврів був втрачений у часі, і більше розуміння біології мозку T. Rex може допомогти у вивченні сучасних рептилій.

"Сказати, що динозаври нагадували живих рептилій у своєму пізнанні, не означає, що вони були нудними тваринами. Рептилії також можуть бути захоплюючими", - кажуть дослідники.

Останні новини зі світу тварин

В Африці знайдено регіон із сотнями раніше невідомих видів рослин та тварин. Це біорізноманіття знаходиться під загрозою зникнення – через активну вирубку лісів.

У ході дослідження вчені виявили понад 200 видів, яких не можна знайти більше ніде на планеті, включаючи 90 видів земноводних, рептилій, птахів, ссавців, метеликів і прісноводних крабів, а також 127 видів рослин.

Також УНІАН повідомляв, що сотні видів акул опинилися під загрозою вимирання. Інтенсивна риболовля ставить їх під більшу загрозу, ніж інші види.

Вас також можуть зацікавити новини: