Вчені відкрили регіон із сотнями унікальних видів рослин та тварин / Фото REUTERS

Міжнародна група вчених опублікувала результати кількадесятилітнього дослідження біорізноманіття на гірському архіпелазі Південно-Східної Африки (SEAMA), що тягнеться від північного Мозамбіку до гори Муландже в Малаві.

Як пише IFLScience, вчені досліджували близько 30 фрагментованих ділянок луків і вічнозелених лісів, які залишилися відносно відрізаними один від одного. Ці ізольовані "небесні острови" стали ідеальним місцем для формування унікальних екосистем.

У ході дослідження вчені виявили понад 200 видів, яких не можна знайти більше ніде на Землі, включаючи 90 видів земноводних, рептилій, птахів, ссавців, метеликів і прісноводних крабів, а також 127 видів рослин.

Відео дня

Серед суворо ендемічних видів – тобто вони є унікальними для цієї області – було три види птахів, шість прісноводних крабів, чотири ссавці, 11 земноводних, 22 рептилії та 39 метеликів. Деякі з цих видів ніколи раніше не ідентифікувалися вченими і можуть вважатися новими видами.

Зазначається, що своїм унікальним біорізноманіттям SEAMA завдячує великій кількості гір, які утворилися сотні мільйонів років тому. Окрім гірських луків, у регіоні є найбільший і найменший тропічні ліси на півдні Африки: гора Мабу та гора Ліко відповідно.

Водночас вчені застерігають, що це біорізноманіття знаходиться під загрозою зникнення – через активну вирубку лісів. З 2000 року SEAMA втратила в середньому 18 відсотків свого вологого лісового покриву, а в деяких частинах регіону цей показник досягає 43 відсотків.

Вчені попереджають, що багато з цих унікальних видів можуть вимерти, перш ніж їх зможуть зафіксувати та вивчити.

Раніше УНІАН писав, що глибоководні акули та скати опинилися під загрозою вимирання через косметиичну індустрію. Так, у жіночих засобах для догляду за шкірою, а також у деяких медичних препаратах серед іншого використовується речовина під назвою "сквален". Одним з основних джерел її отримання є печінковий жир глибоководних акул. 

Вас також можуть зацікавити новини: