Де найбільше кальцію в їжі

Кальцій необхідний для здоров'я зубів і кісток, тому всі ми з дитинства знаємо, що найголовніший продукт, який завжди має бути в раціоні - молоко. Однак не тільки воно багате на корисну речовину - дізнайтеся, де найбільше кальцію в їжі та які продукти ще варто вживати.

Раніше ми розповідали, де багато заліза в продуктах, крім м'яса.

У якому продукті найбільше кальцію

Видання Very Well Health повідомляє, що потрібно з'їсти, щоб отримати добову норму кальцію. І незважаючи на те, що в одній чашці молока міститься 300 мг цієї речовини, отримати його можна і з інших продуктів.

Відео дня

Йогурти

В одній чашці нежирного йогурту міститься 448 мг кальцію - майже на 150 мг більше, ніж у молоці. Така ж ситуація і з грецьким йогуртом. У знежиреному - 250 мг на чашку, у нежирному - 260 мг. Крім кальцію, йогурт також "подарує" організму цинк, калій, магній, білок і пробіотики.

Соєві боби

У сирих бобах набагато більше кальцію, ніж у склянці молока - приблизно 500 мг, а це половина добової норми для дорослої людини. Проте сиру сою їсти зможе не кожен, та й нема чого, тому її можна варити. Під час варіння продукт збільшується в об'ємі, і для того щоб отримати 300-500 мг кальцію із сої, потрібно з'їсти 1\4 склянки. Крім кальцію, продукт також багатий на клітковину і білок.

Тофу

Тофу роблять із соєвих бобів, тому кількість кальцію в цьому продукті теж відчутна. Однак важливо читати упаковку - від марки та способу приготування залежить вміст корисної речовини. Якщо на пачці написано, що в складі є сульфат кальцію, то ви отримаєте до 506 мг з однієї чашки тофу.

Листові зелені овочі

Капуста - також чудове джерело кальцію. Наприклад, сорт "колард" містить 324 мг корисної речовини на чашку. Крім кальцію, ви отримаєте майже 600% добової норми вітаміну К, В6 і С. Якщо не знаєте, в яких продуктах багато кальцію і магнію, то однозначно варто вживати капусту - у ній присутній і магній, і залізо, і кальцій.

Китайська капуста

Ще один овоч, багатий на кальцій - його наполовину менше, ніж у склянці молока (158 мг), але тим не менш, це важливо, якщо знати, з яких продуктів найкраще засвоюється кальцій. Китайську капусту організм "приймає" дуже добре - корисна речовина засвоюється набагато краще, ніж із молока.

Сушений інжир

У Міністерстві сільського господарства США (USDA) показали таблицю, на якій видно, в яких фруктах багато кальцію. Вживши одну чашку сушеного інжиру, ви отримаєте 241 мг кальцію, що більше, ніж у багатьох інших фруктах. Однак враховуйте, що сушені фрукти, такі як інжир, як правило, висококалорійні. За вищевказаної кількості кальцію в тій самій чашці буде приблизно 413 калорій і 71 грам цукру, тож їсти такий продукт варто помірковано.

Сир рікотта

Такий сир роблять із частково знежиреного молока, і в одній чашці рікотти міститься 668 мг кальцію. Якщо ви купили рікотту з цільного молока, то отримаєте 578 мг кальцію в тій самій порції. Як бачите, це майже вдвічі більше, ніж у склянці молока, що вже свідчить про альтернативність і незаперечну користь продукту.

Консервовані сардини

Міністерство сільського господарства США (USDA) опублікувало дані, вивчивши які, стає зрозуміло, в якій рибі багато кальцію. Одна банка сардин містить 351 мг кальцію, білок і жирні кислоти Омега 3. Якщо в рибі є кістки, то кальцію буде більше. Краще в магазині завжди читати етикетку на банці, щоб розуміти, яка кількість корисної речовини міститься в продукті тієї чи іншої марки - виробник завжди вказує цю інформацію.

Консервований лосось

У стандартній 200-грамовій банці консервованого лосося міститься близько 168 мг кальцію. Якщо вам хочеться отримати стільки ж корисної речовини, скільки і в склянці молока, доведеться з'їсти дві банки. У ситуації з лососем працює той самий принцип, що і з сардинами - якщо є дрібні кістки, то кальцію буде більше.

Рослинне молоко

Кальцій може додаватися в рослинне молоко під час обробки. Якщо воно не збагачене, кількість кальцію, найімовірніше, буде нижчою, а в домашньому рослинному молоці кальцію, ймовірно, буде ще менше, ніж у промисловому. Міністерство сільського господарства США (USDA) з'ясувало, що мигдальне молоко містить 422 мг кальцію на чашку, вівсяне - 338 мг, соєве - близько 400 мг. Усе залежить від марки, тому також краще завжди вивчати інформацію на етикетці.

Апельсиновий сік із добавками

У збагаченому апельсиновому соку більше кальцію, ніж у звичайному, також він багатий на інші корисні речовини. В одній чашці такого напою буде близько 350 мг кальцію. У свіжому соку без добавок, при цьому, корисної речовини набагато менше - всього близько 27 мг.

Насіння чіа

У ста грамах насіння чіа міститься 595 мг кальцію, що майже вдвічі більше, ніж у склянці молока. За раз з'їсти таку кількість насіння, звісно, неможливо, тому можна посипати корисним продуктом салати. Невеликої жмені вистачить, щоб отримати близько 150 мг кальцію на день.

Вас також можуть зацікавити новини: