Баклажан має безліч способів приготування / фото ua.depositphotos.com

Баклажани є багатим джерелом корисних поживних речовин — ми говоримо про антиоксиданти (наприклад, вітамін С), вітамін К, клітковину, марганець, фолієву кислоту, калій тощо.

Як пише healthdigest, хоча ваш загальний рівень холестерину в сироватці має значення, ви також повинні враховувати рівень ЛПНЩ, холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), також відомого як "хороший", і тригліцеридів. Вам потрібні низькі рівні ЛПНЩ і більш високі рівні ЛПВЩ.

За словами лікаря швидкої допомоги доктора Тревіса Сторка, багата концентрація калію, клітковини та вітаміну С у баклажанах може допомогти його підвищити.

Відео дня

Калій – складна поживна речовина. Занадто багато може спричинити серцеві проблеми, такі як аритмія та серцева недостатність, а занадто мало також може викликати проблеми.

Крім того, згідно з дослідженням 2022 року, опублікованим у Frontiers in Nutrition, вітамін С знижує загальний рівень холестерину та знижує ризик серцево-судинних захворювань у людей із діабетом 2 типу або пов’язаними з ним метаболічними захворюваннями. Більш давнє  дослідження 2008 року , опубліковане в Journal of Chiropractic Medicine, виявило, що добавки вітаміну С знижують рівень "поганого" холестерину.

Клітковина, якої багато в баклажанах, впливає на рівень холестерину, зменшуючи його всмоктування та знижуючи рівень ЛПНЩ. Баклажан опосередковано підтримує ваше серце, сприяючи контролю рівня цукру в крові та допомагаючи втраті ваги. Водночас антиоксиданти в цьому продукті допомагають боротися з хворобами серця. Він також містить антиоксидантну хлорогенову кислоту, яка може допомогти ЛПНЩ.

Як правильно споживати баклажани

Незважаючи на свій м’який і солодкий смак, баклажани можуть набувати несподіваних текстур і смаків залежно від того, як ви їх робите. Ви можете запікати, готувати на грилі, смажити або тушкувати у своїх улюблених стравах. Цей овоч також чудовий як гарнір, особливо якщо його начинити іншими корисними інгредієнтами, такими як кус-кус, сочевиця, квасоля, сир, горіхи, м’ясо чи інші овочі, або з нього можна зробити цілу страву, якщо зробити запіканку. 

"Баклажани набагато універсальніші, ніж багато хто може уявити... Якщо смажити з великою кількістю оливкової олії, баклажани набувають ніжної маслянистої текстури, яка мені просто подобається", — поділилася зареєстрований дієтолог і сертифікований консультант з інтуїтивного харчування Рейчел Хартлі. 

Однак якщо ви плануєте споживати його як основну їжу, додайте трохи білка, здорової клітковини, здорових жирів і вуглеводів, щоб завершити ваше блюдо. Уникайте начинки баклажан м’ясними делікатесами, жирним м’ясом або будь-яким іншим джерелом насичених або транс-жирів, якщо ви хочете підтримувати рівень холестерину в нормі. 

Інші поради щодо харчування

Як повідомляв УНІАН, названо один потужний інгредієнт, який допоможе знизити рівень холестерину.

Рівень холестерину турбує всіх, хто займається своїм здоров'ям. Навіть якщо ви зробили все можливе, щоб знизити рівень холестерину без ліків за допомогою дієти і фізичних вправ, з віком організм стає менш ефективним у у його виведенні.  Є напої, які здатні підвищувати рівень хорошого холестерину в крові.

Вас також можуть зацікавити новини: