
Пам'ятаєте найпростіший та найшвидший десерт нашого дитинства - яскравий, кольоровий, який обожнювали майже всі діти? Так, мова про желе.
Колись воно було неодмінним атрибутом свят, а зараз буквально гастрономічний аутсайдер - їжа для дитячих свят або ретро-спогад для бабусь.
Проте, якщо розібратися глибше: желе - це суперфуд, корисний для суглобів та шкіри, зазначає нутриціолог та кондитер Лілія Коваль. І воно точно варте того, щоб повернутися у ваше доросле меню.
В чому ж користь желе?
Напевно, ви всі чули про надзвичайну користь колагену для нашої краси. Але мало хто знає, що желатин - це той самий колаген, який пройшов термічну обробку. Тобто, він містить ті самі білки та амінокислоти і так само позитивно впливає на нашу сполучну тканину (хрящі, суглоби та шкіру).
І замість того, щоб купувати дорогущі БАДи та добавки колагену, можна ввести в своє меню значно дешевші і доступніші желатинові продукти.
Крім впливу на стан шкіри, желе допомагає контролювати апетит і навіть вагу, говорить експертка:
Справа в тому, що завдяки високому вмісту білка (в 100г желатину міститься біля 87 г білків, 0,4 г жирів та 0,7 г вуглеводів) та здатності набухати, желатин забезпечує тривале відчуття ситості. Тому навіть невелика порція натурального желе може знизити тягу до солодкого та допоможе уникнути переїдання"
Насправді це чудова альтернатива промисловим десертам: замість важких кремів і цукру ви отримуєте білковий продукт, який легко засвоюється і не містить зайвих калорій.
Проте є нюанси - мова саме про натуральне желе, яке ви швидко та просто можете приготувати самі. Як це зробити, поговоримо нижче.
"Більшість же промислових желе, які продаються в магазинах у вигляді порошку - це просто кольорова вода з додаванням великої кількості цукру та мінімальною кількістю желатину. Крім того, промислові варіанти містять багато синтетичних барвників та ароматизатори. Очікувати користі від такого десерту безглуздо", - попереджає Коваль.
Як зробити з желе справжній суперфуд?
Насправді, якщо слідувати простим правилам та рецептурі, можна легко самостійно приготувати корисне та смачне желе. Лілія Коваль перераховує кілька важливих пунктів, які не можна ігнорувати при приготуванні:
- Правило перше - з поганої рибки не буває смачної юшки. Використовуйте якісний чистий харчовий желатин без будь-яких домішок. Для цього уважно читайте етикетку продукту в супермаркеті. Сік чи фруктове пюре теж можна зробити самостійно. Якщо купуєте готові, прослідкуйте, щоб в складі були 100% натуральні ягоди та фрукти, без ароматизаторів, барвників чи цукру.
- З першого пункту ви вже бачите другий - намагайтеся уникати доданого цукру. Можна використовувати солодкі стиглі фрукти та ягоди, які містять достатньо власного цукру. Або використати стевію або еритритол, якщо хочеться зробити десерт трошки солодшим.
- По-третє, додайте інгредієнти, які справді працюють на користь організму.
Можна зробити желе на основі натурального грецького йогурту чи молока, які є здоровими джерелами білку. Можна додати у фруктові пюре трошки порошкового протеіну, якщо вам важливо добирати свою норму білку з їжі. Або урізноманітнити смак додаванням какао (в 100 г какао 20-25 г білку, 15-20 г жирів (з масла какао) та 10-30 г вуглеводів).
Насправді - можливості для творчості безмежні. Желе - це та база, яку легко адаптувати під будь-який смак та раціон.
Запам'ятайте стандартну пропорцію для приготування желе, а далі експерементуйте зі смаками і текстурами, як вам дозволить фантазія.
Отже, на 500 г соку чи фруктового пюре потрібно 10 г желатину та 50 мл води для його замочування. Якщо вам захочеться отримати більш м'яке, ніжне, як пудинг, желе, зменшіть пропорцію желатину до 8 г, а якщо більш пружне та щільне желе - збільшіть желатин до 12 г на 500 мл соку.
- Першим кроком залийте желатин 50 г холодної води та перемішайте, щоб він весь намок. Далі відставте його на 5 хвилин для набухання.
- Тим часом нагрійте сік, пюре чи йогурту, не доводячи до кипіння.
- Додайте набухший желатин в теплу масу і гарно перемішайте, щоб весь желатин розчинився.
- Все! Залишилося розлити желе в форми та поставити в холодильник, щоб воно застигло. Якщо маєте час, можна зробити желе шарами, чергуючи шари йогуртового та фруктового желе, так буде яскравіше та смачніше.
"В результаті ви отримаєте десерт, який містить колаген, готується легко та швидко, забезпечує тривалу ситість та може зайняти достойне місце у вашому дорослому меню як легкий десерт, білковий перекус або альтернатива йогуртам з доданим цукром. Сподіваюся, мені вдалося переконати вас, що желе - це справді суперфуд, ігнорувати який щонайменше нерозумно. Потрібно лише навчитися готувати його по-новому", - підсумовує Коваль.

Кондитер та власниця кав'ярні-кондитерської Lily Patisserie (Київ).
Нутриціологиня та експертка з харчування.
Закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка, факультет журналістики, магістр.
В 2014 році закінчила курс кондитерського мистецтва в першій французькій кулінарній школі в Україні DGF Internationa Culinary School l.
В 2018 році відкрила власне виробництво десертів, а в 2021 році кавʼярню-кондитерську Lily Patisserie в Києві.
В 2024 році отримала сертифікат нутриціолога та healthy круча.
Вчиться поєднувати смачні страви зі здоровим способом життя, змінюючи рецепти та звички.