Ілюстрація / REUTERS

Раніше вчені говорили, що на зупинку глобального потепління і порятунку планети від його наслідків у людської цивілізації є в запасі 12 років. Але тепер терміни скоротилися. Зростає консенсус, що насправді наступні 18 місяців будуть критичними для зусиль з недопущення початку глобальної кліматичної кризи.

Як пише BBC, минулого року Міжурядова панель з кліматичних змін (IPCC) повідомила, що існує спосіб не дозволити середній температурі на планеті зрости більш ніж на 1,5 градуси за Цельсієм до кінця 21 століття. Для цього потрібно скоротити викиди вуглекислого газу на 45% до 2030 року.

Читайте такожThe Guardian: Глобальне потепління підсмажить міста і зробить життя нестерпним

Відео дня

Але тепер спостерігачі визнають, що вирішальні політичні кроки, націлені на втілення цього скорочення, повинні відбутися до кінця наступного року. Ідею про те, що 2020 рік повинен стати непорушним кінцевим терміном для всіх дій була сформульована найкращими вченими у сфері клімату.

«Кліматична математика жорстоко чітка. В той час, як світ не можна вилікувати у найближчі кілька років, його можна фатально поранити недбальством до 2020-го», - сказав Ганс Йоахім Шеллнгубер.

Відчуття, що останній шанс зупинити зміну клімату зникне до кінця наступного року, постійно стає сильнішим.

«Я твердо дотримуються погляду, що наступні 18 місяців будуть вирішальними для нашої здатності утримати клімат на рівні, придатному для життя, а також для відновлення природної рівноваги, необхідної для нашого виживання», - сказав нещодавно принц Чарльз на прийомі для міністрів закордонних справ країн Співдружності.

Читайте такожЧерез 30 років клімат у Києві буде як зараз у столиці Австралії - дослідження

Він також чекає на низку критично важливих зустрічей на рівні ООН, які пройдуть в поточному і наступному році. Спеціальна кліматична угода була підписана в Парижі у 2015 році. Однак, з того часу тривають суперечки щодо створення правил для її втілення. Згідно з умовами угоди, країни теж пообіцяли зменшити викиди вуглекислого газу до кінця наступного року. Однак, у звіті IPCC вказано, що нагрівання планети можна зупинити лише в тому разі, якщо пік викидів припаде на 2020 рік і не пізніше. Поточні плани скорочень викидів приведуть до того, що до 2100 року середня температура на планеті зросте на 3 градуси за Цельсієм. А це занадто багато. Враховуючи те, що країни зазвичай складають плани на 5-10 років, новий план дійсно повинен з’явитися до кінця 2020-го, щоб станом на 2030-й рік викиди вуглекислого газу зменшилися на 45%.