Ілюстрація / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким власникам малих наземних сонячних електростанцій повертаються гарантії отримання «зеленого тарифу».

Про це йдеться на сторінці законопроекту на сайті Верховної Ради.

Згідно з карткою законопроекту, документ 6 серпня повернуто з підписом від президента.

Відео дня

Читайте такожНа Миколаївщині розпочалося будівництво нової сонячної електростанції

Як повідомляв УНІАН, 11 липня Верховна Рада прийняла закон, яким виправлена неузгодженість між положеннями закону «Про альтернативні джерела енергії», в результаті чого власникам домашніх сонячних електростанцій потужністю до 30 кВт гарантована можливість продавати електрику в мережу за «зеленим» тарифом без обмеження за місцем їхньої установки.

Прийнятим законом вносяться зміни до закону «Про альтернативні джерела енергії» щодо визначення порядку розрахунку рівня «зеленого» тарифу для всіх приватних домогосподарств, які виробляють електроенергію з енергії сонячного випромінювання, без конкретизації вимог щодо їх розміщення та встановленої потужності.

Прийнятий закон сприятиме забезпеченню прав і законних інтересів споживачів, які встановили або планували до кінця 2019 року встановити домашні сонячні електростанції і продавати надлишок енергії в мережу за «зеленим тарифом».

До цього 25 квітня Верховна Рада прийняла закон, який передбачав перехід від «зеленого тарифу» до механізму аукціонів для нових об'єктів відновлюваної енергетики з 2020 року.

Прийнятий закон обмежував з 2020 року установку домашніх сонячних станцій потужністю до 50 КВт на землі з правом отримувати «зелений тариф» за відпущену в мережу електроенергію. Станції такого розміру можна було встановлювати тільки на дахах або фасадах капітальних споруд.