Ілюстрація / REUTERS

У світі спостерігається зростання попиту на поновлювані джерела енергії і їх використання, і найбільше - в області виробництва електроенергії.

Про це з посиланням на сайт ООН повідомляє enkorr.

При цьому експерти прогнозують подальше збільшення частки "чистих" джерел енергії в енергетичному балансі.

Відео дня

"У 2018 році зростання поновлюваних джерел енергії становить понад 4%, на їхню частку припала приблизно чверть зростання загального попиту на первинну енергію. В області електроенергії частка "чистих" джерел зросла на 45% ", - зазначається у доповіді генерального секретаря ООН про тенденції в області сировинних товарів.

Перехід на поновлювані джерела енергії вкрай важливий, адже дозволяє скоротити частку викопного палива, використання якого призводить до збільшення викидів парникових газів. Як відомо, концентрація вуглецю в атмосфері викликає глобальне потепління, яке призводить до змін клімату.

Читайте такожГенсек ООН оголосив «надзвичайну кліматичну ситуацію»

Експерти пояснюють стрімке зростання поновлюваних джерел енергії, головним чином, зниженням вартості фотоелектричної сонячної енергії та енергії вітру. Важливу роль відіграє і політика приватних компаній у сфері закупівель та інвестицій.

"У 2018 році обсяг корпоративного використання поновлюваних джерел енергії збільшився більш ніж у два рази. За розрахунками, темпи їх поширення будуть найвищими у порівнянні з іншими видами палива, такими як природний газ і вугілля", - зазначає джерело.

Згідно з прогнозами Міжнародного енергетичного агентства, за наступні п'ять років частка поновлюваних джерел енергії збільшиться на 20%, і буде становити у 2023 році 12,4%, а в області виробництва електроенергії 70%. Лідируючі позиції займатиме фотоелектрична сонячна енергія, а також енергія вітру, гідро- і біоенергія.