Екологи розкритикували новий закон / фото УНІАН

Внесені Верховною Радою правки до ухваленого закону про заборону суцільної вирубки лісів у Карпатському регіоні насправді дають можливість збільшити обсяги суцільної вирубки і дозволяють під час лісозаготівлі використовувати гусеничний транспорт, що не дозволить лісам розвиватися і відновлюватися.

Про це на брифінгу заявив аналітик МБО «Екологія-Право-Людина» Петро Тестов.

Читайте такожВ Україні запустили проект "Ліс у смартфоні" для контролю за незаконними рубками

Відео дня

«Закон, який начебто мав заборонити проведення санітарних суцільних рубок у Карпатах, насправді рубки в Карпатах тільки спростив. І зараз вирубка може початися в більш значних обсягах, ніж раніше, і з використанням недбалої для природи технології лісозаготівлі», - зазначив він.

За словами Тестова, перед першим і другим читанням у законопроект були внесені правки, які нівелювали суть закону. Закон прописаний таким чином, що за документами суцільні вирубки будуть вважатися вибірковими і не будуть вважатися порушенням. Також, додав він, внесені правки не заборонили санітарні рубки, під виглядом яких вирубується майже половина лісів.

Присутній на брифінгу консультант з ведення лісового господарства Дмитро Карабчук розповів, що за допомогою річної планової лісосіки у нас вирубується менше лісів, ніж за допомогою санітарних рубок, що неприпустимо в країнах Європейського Союзу.

«Багато хто говорить, що закон забороняє суцільні вирубки в Карпатах. Це абсолютно невірно. Він не зупиняє ті рубки, які діяли до цього. І вони триватимуть. Такі рубки призводять до збільшення паводків вниз по схилу, до руйнування річкової інфраструктури і до селевих потоків», - зазначив він.

За словами Карабчука, в 2002 році, коли був ухвалений мораторій на рубку в Карпатах, зокрема і на високогірних схилах, були заборонені рубки головного користування. У цьому ж законі автори додали слова «будь-які суцільні рубки» головного користування забороняються, відповідно, інші рубки головного користування стали дозволені: вибіркові, поступові та інші види в лісах лавино-небезпечних, а також селенебезпечних і на берегозахисних ділянках, зазначив він.

«Цією поправкою автори дозволили вирубку Карпат у високогірних районах, де раніше, з 2003 року, вони були заборонені. Тобто закон дозволяє, збільшує обсяги лісозаготівель в усіх екологічно чутливих регіонах, де раніше діяв мораторій», - підкреслив Карабчук.

Він зазначив, що цим законом вводиться заборона на вирубку однієї сотої частини усіх лісів Карпат. При цьому, на думку Карабчука, на всіх схилах понад 20 градусів потрібно забороняти суцільні вирубки. Така стаття була в законі, але за допомогою правок це взагалі виключили із закону, додав він.

Також, за інформацією експерта, найбільш проблемним розділом закону є норма, яка означала, що під час заготівлі можна користуватися тільки колісними тракторами та іншими природоохоронними системами використання техніки. Слово «тільки» було замінено на слово «переважно».

«Одним словом «переважно» ми фактично дозволяємо всі гусеничні транспортні засоби. Це величезна проблема з точки зору стратегії розвитку Карпатського регіону. Наше бачення - регіон повинен розвиватися в кращому напрямку, а не гіршому. Нам потрібно застосовувати повітряні кабельні системи, щоб вивозити деревину з лісосіки, і застосовувати лісовозні дороги і вузькоколійні лісовозні залізниці для вивозу магістральними маршрутами», – підкреслив Карабчук.

Як повідомляв УНІАН, 30 жовтня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України (щодо введення заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону)». Закон підписаний президентом і набув чинності.

Завданням документа є заборона проведення будь-яких суцільних рубок (як головного користування, так і рубок формування і оздоровлення лісів) ялицево-букових деревостоїв на гірських схилах. Відповідно до закону, це дозволить уникнути ситуацій, коли під виглядом проведення санітарних рубок суцільним методом вирубується значна частина ялицево-букових деревостоїв. Крім того, закон забороняє проведення рубок головного користування в національних природних парках, заказниках.

Відповідно до законодавчих змін, стане можливим проводити тільки вибіркові рубки головного користування та вибіркові рубки формування і оздоровлення лісів в ялицево-букових деревостоїв на крутих схилах в лісах Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської та Чернівецької областей.

У 2000 році в Україні на 10 років був введений мораторій на проведення суцільної вирубки, проте з 2011 року цей мораторій перестав діяти, що погіршило охорону важливих в екологічному і рекреаційному значенні категорій лісів.