Зниження рівня забруднення відбулося завдяки шторму / Фото УНІАН

В Одесі рівень забруднення нафтопродуктами узбережжя Чорного моря, що сталося через катастрофу танкера «Делфі», завдяки шторму, знизився майже у 8 разів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на нараді заявила в.о. директора департаменту екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міської ради Валентина Дацюк.

Читайте такожМоряк з аварійного танкера в Одесі розповів, чому екіпаж відмовлявся від евакуації (відео)

За її інформацією, максимальне забруднення було зафіксовано в ніч з 22 на 23 листопада.

За словами Дацюк, у зазначений проміжок часу гранично допустимі концентрації нафтопродуктів у морській воді були перевищені в 150 разів. Потім спостерігалося зниження рівня цього показника, чому сприяла штормова погода.

«В суботу зниження відбулося природним шляхом... З одного боку, шторм не дає змоги встановити сорбуюче загородження (для локалізації забруднення - УНІАН). З іншого боку, він дає змогу розбавити вміст нафтопродуктів. Станом на вчорашній вечір, за даними Державної екологічної інспекції, перевищення було в 19 разів», - сказала Дацюк.

Таким чином, порівняно з максимальним перевищенням (150 разів), рівень забруднення знизився приблизно у 8 разів.

Як зазначила Дацюк, за попередніми даними, в море потрапило 100-150 кг забруднюючих речовин - легких фракцій.

Фахівець наголосила, що у воді зараз не виявлено важких фракцій нафтопродуктів, зокрема, мазуту.

«Немає його слідів ні на піску, ні у воді. Також спостерігають за птахами, які сідають на воду - їх оперення, лапи - чисті», - стверджує Дацюк.

Як повідомляв УНІАН, у Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер «Делфі» з трьома українцями на борту. Танкер подав сигнал лиха ще ввечері 20 листопада, коли потрапив у зону нагляду морського порту «Південний» (Одеська обл.). Пізніше внаслідок негоди його віднесло до пляжу «Дельфін» в Одесі.

За даними Адміністрації морпортів, цей танкер був без вантажу.

Водолази евакуювали трьох членів екіпажу, яких доставили в лікувальні установи. Один з моряків - житель Ізмаїла Одеської області - від госпіталізації відмовився. 23 листопада з лікарні виписали капітана судна - 59-річного жителя Одеси. Повідомлялося, що в неділю відпустять додому механіка - жителя Херсонської області.

Аварія танкера призвела до значного забруднення узбережжя нафтопродуктами.

Зокрема, в.о. голови Держекоінспекції України Єгор Фірсов заявив, що гранично допустимі норми перевищено в 157 разів.