В Мінекоенерго закликали відмовитися від феєрверків / Фото УНІАН

В Міністерстві енергетики та захисту довкілля назвали щонайменше три причини, чому варто обмежити використання феєрверків під час свят.

"Перша: в Україні триває війна, і для багатьох наших захисників звуки феєрверків нагадують про вибухи. Як наслідок, погіршується настрій і самопочуття – тоді як ви будете веселитись, в очах деяких військових будуть сльози. Так у багатьох містах України заборонене використання піротехнічних засобів, але попри це, феєрверки і далі популярні. Перш ніж їх купувати, подумайте про тих, хто може бути поруч з вами!", - йдеться в повідомленні прес-служби міністерства.

Читайте також"Новорічні букети": еколог порадила, як створити вдома святкову атмосферу без шкоди довкіллю

Відео дня

Друга причина, зазначають у Мінекоенерго, новорічні феєрверки забруднюють повітря, яке вдихаєте і ви. Адже дим феєрверка насичений дрібними частками металу, які й роблять його кольоровим. До слова, вікторіанські вчені за кольорами могли визначити хімічні речовини, коли спалювали їх за допомогою пальника Бунзена: синій – мідь, червоний – стронцій або літій, яскраво-зелений або білий – зі сполук барію.

У диму від феєрверків є і калій, алюміній, перхлорати – сімейство дуже хімічно активних сполук хлору та з’єднань кисню. Пам’ятайте, споглядаючи на різнокольорове мерехтіння в небі, ви вдихаєте букет із перерахованих вище хімічних сполук. У майбутньому це може викликати серйозні проблеми зі здоров'ям.

Водночас залишки феєрверка, що падають на землю, містять частинки незгорілого палива та барвники, які змиваються дощами і потрапляють до стічних вод річок та озер. Як наслідок - забруднені підземні води, які люди потім використовують для пиття.

"Третя причина - вибухи піротехнічних засобів несуть небезпеку тваринам і птахам. Адже через звуки феєрверка чотирилапі, скажімо собаки, перебувають у першій стадії шоку і можуть втекти від господарів та потрапити під колеса автомобільного транспорту. Птахи ж від вибухів можуть втратити слух, а ще - місця свого гніздуваня, адже феєрверки здатні іх знищити за декілька секунд", - додають у міністерстві.

Як повідомляв УНІАН, раніше українців закликали відмовитися від живих ялинок.