пан ги мун / un.org

Про це Пан Гі Мун написав у статті, опублікованій "Російською газетою".

"Паризька конференція зі зміни клімату - це не кінцева мета. Це відправна точка, а не результат наших дій. Вона повинна встановити установку на скорочення обсягу викидів і підвищення опірності до наслідків зміни клімату", - зазначає генсек ООН.

За словами Пан Гі Муна, урядам належить укласти в Парижі змістовну і обов'язкову для всіх угоду, в якій були б визначені чіткі правила поведінки, націлені на досягнення глобальної мети.

Відео дня

Генсек ООН вважає, що запорукою успіху Паризької конференції "є чотири ключових елемента: послідовність, гнучкість, солідарність і довіра".

Читайте такожКемерон: Великобританія направить майже 9 мільярдів доларів на вирішення екологічних проблем

"По-перше, послідовність. У Парижі необхідно сформулювати довгострокову стратегію з установкою на збереження рівня підвищення температури нижче двох градусів і дати чіткий сигнал ринкам про те, що переорієнтація світової економіки на зниження залежності від вуглеводнів неминуча і корисна і вже здійснюється", - пояснив він.

По-друге, за словами Пан Гі Муна, угода, яку буде укладено, має забезпечувати гнучкість, щоб уникнути необхідності безперервних повторних переговорів і повинна враховувати зміни у світовій економіці, забезпечуючи баланс між провідною роллю розвинених країн і зростаючим впливом країн, що розвиваються.

"По-третє, ця угода повинна утверджувати принцип солідарності, в тому числі у формі фінансування та передачі технологій країнам, що розвиваються", - написав він.

Читайте такожГлобальне потепління занурить Землю у туман і накриє її смогом - вчені

По-четверте, така угода, на думку генсека, має передбачати дієві заходи реагування на все більш руйнівні кліматичні явища. "У ній повинні бути закріплені положення про оцінку та вдосконаленні урядами кожні п'ять років національних планів дій по боротьбі зі зміною клімату з урахуванням досягнень науки", - зазначив Пан Гі Мун.

На Паризькій конференції, за його словами, необхідно також виробити транспарентні і дієві механізми оцінки, моніторингу і звітності.

"Організація Об'єднаних Націй цілком готова надавати країнам допомогу у здійсненні подібної угоди", - підкреслив генсек організації.

Читайте такожМетеорологи стверджують про підвищення середньодобової температури на Землі на 1 градус

"Якщо в Парижі буде прийнято повноцінну угоду щодо клімату, це стане запорукою покращення життя нинішніх і майбутніх поколінь людей. Воно дозволить нам покінчити з бідністю, очистити повітря і захистити Світовий океан, поліпшити стан здоров'я людей, створити нові робочі місця та стимулювати впровадження екологічних технологій. Воно прискорить процес досягнення всіх цілей в сфері сталого розвитку", - пояснив він.

На думку Пан Гі Муна, успіх конференції залежить від світових лідерів. "Настав час проявити здоровий глузд, прийняти компромісні рішення і виробити консенсус. Необхідно вийти за рамки вузьконаціонального розуміння блага і поставити у главу кута загальний інтерес. Народи світу і прийдешні покоління розраховують, що у вас вистачить мудрості і сміливості, щоб скористатися цим історичним моментом", - підкреслив генсек.