чайки / gorod55.ru

Про це пише "Вести".

Зокрема, за останні два роки значно збільшилася чисельність чайок-реготух. Птахів, що водяться у районах Чорного і Каспійського морів, тепер можна побачити, просто гуляючи по набережній Дніпропетровська.

Вчені пояснюють, що ще 100 років цей вид був дивиною для регіону. У 1960-ті роки їх стали залучати створені водосховища на Дніпрі. А от масове заселення чайок почалося в останні роки. І привертають пернатих зовсім не краси Придніпров'я, а велика кількість звалищ. Зараз колонії чайок-реготух в наших краях налічують вже до 1,5 тисячі пар.

Відео дня

Читайте такожПан Гі Мун закликав захистити дику природу від браконьєрства

«Ці птахи мають високу пластичність в харчуванні і гніздуванні. Чайки-реготухи можуть харчуватися тваринною їжею, але при цьому можуть підбирати падаль,рибу, полювати на гризунів, збирати комах, також їм по душі шукати їжу на смітниках. Враховуючи те, що вони харчуються на смітниках, птахи можуть бути переносниками хвороб», - говорить доцент кафедри зоології і екології, кандидат біологічних наук ДНУ ім. Гончара Олександр Пономаренко.

А іхтіологи Дніпропетровської області стурбовані тим, що з водойм регіону практично зникли осетрові види риб.

«Всі осетрові в Україні - це види, занесені в Червону книгу. Раніше їх було багато, водилися у водоймах регіону стерлядь і шип, запливала навіть білуга. Але зараз рівень забруднення водойм настільки високий, що в ній можна знайти тільки стерлядь, розмір якої сягає 70 см. Її бачать рідко, раз на рік-два. Даний вид риби дуже примхливий до якості води», - каже іхтіолог, кандидат біологічних наук Роман Новицький.

Читайте такожЕкологи закликали до спасіння Індійського океану

Зате місцеві вчені можуть зайняти себе вивченням нового для наших країв мармурового раку, в Дніпрі влаштувалася вже ціла популяція цього виду.

«Щорічно у водоймах Дніпропетровської області та України з'являються нові види. Біорізноманіття збільшується за рахунок акваріумістів. У жовтні минулого року підводний мисливець Олександр Трушляков в котловані на Лівому березі Дніпропетровська виявив мармурового рака. Даний вид цікавий тим, що серед 14 тисяч видів ракоподібних - це єдиний випадок, коли всі існуючі раки цього виду є потомством однієї самки, виведеної в 1995 році в Німеччині», - каже іхтіолог Роман Новицький.

Однак учений не виключає і небезпеки, що виходить від «переселенця»: він цілком може стати рознощиком хвороб, небезпечних для старожилів місцевих водойм.

Читайте такожВ Осло розпочато експеримент з екологічної обробки сміття

Чимало бід можуть наробити і бобри, переселення яких пов'язують регіон з бойовими діями на Донбасі. Там, де ці тварини будують собі хатини і валять дерева, може утворитися болото і затоплення лісу. Оскільки це червонокнижні тварини, полювати на них не можна. Рішення проблеми екологи вбачають в тому, щоб вивозити гризунів на інші території.