REUTERS

Введення в експлуатацію нового безпечного конфайнменту на об’єкті «Укриття» Чорнобильської АЕС – ще один стратегічний крок в перетворенні зони відчуження на екологічно безпечну систему.

Читайте такожСвята не буде: правоохоронці затримали групу "сталкерів", які хотіли зустрічати Новий рік в зоні ЧАЕС

Про це міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак заявив під час зустрічі із членом Європейського парламенту Ребеккою Гармс, повідомила прес-служба Мінекології.

Відео дня

Сторони обговорили етапи введення нового безпечного конфайнменту в експлуатацію та подальшу підтримку даного міжнародного проекту країнами-вкладниками ЄБРР.

Семерак відзначив, що завдяки величезній підтримці світової спільноти новий безпечний конфайнмент встановлено в проектне положення над об’єктом «Укриття» зруйнованого 4-го енергоблоку, а нині триває процес поетапного введення його в експлуатацію відповідно до затверджених графіків. Крім того, була побудована необхідна інфраструктура для поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, а блоки ЧАЕС повністю звільнені від ядерного палива та приведенні до стану, який несе значно менше ризиків.

За словами Гармс, Україна потребуватиме підтримки міжнародної спільноти для введення у експлуатацію саркофагу та для подальших робіт у зоні відчуження.

«Парк сонячної енергетики є безумовним кроком вперед і символом безпечної і сталої енергетики. Під час проведення будь-яких заходів у зоні відчуження повинна бути забезпечена безпека працівників. Продовження термінів експлуатації українських атомних електростанцій та збільшення обсягів їхнього використання пов´язані з появою нових ризиків, у зв’язку з чим технічне переоснащення та ліцензії повинні відповідати міжнародним стандартам», - зазначила вона.

Семерак також повідомив, що в зоні відчуження розпочато будівництво сонячних електростанцій, підкресливши, що зацікавленість інвестувати в створення парку відновлювальної енергетики виявили ряд відомих міжнародних компаній.