Правозахисник звернув увагу на суттєву екологічну шкоду від вторгнення Росії в Україну / фото facebook.com/ato.news

Російська агресія в Криму і на Донбасі завдала Україні екологічного збитку, що дорівнює 33 вагонам золота і перевищує золотий запас РФ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив керівник аналітичного напряму Української Гельсінської спілки з прав людини Олег Мартиненко на прес-конференції в Києві.

Читайте такожТука: головна екологічна проблема Донбасу – мінералізація. Шляхи вирішення має шукати експертна рада

Відео дня

«Я маю констатувати увагу, що у нас є незаслужено забуті білі плями цього збройного конфлікту, зокрема, це екологічна шкода, яку ми теж констатуємо як важливу складову цього конфлікту», - заявив він.

За словами правозахисника, збройний конфлікт між Україною і Росією спричинив забруднення ґрунту важкими металами внаслідок бомбардувань і артобстрілів, затоплення шахт і забруднення ґрунтових вод, знищення в результаті неконтрольованих пожеж лісостепових заповідників.

Як сказав Мартиненко, згідно з дослідженнями Національної академії наук України та Міністерства оборони, Україні завдано збитків на території Криму і окупованій частині Донбасу в еквіваленті, рівному «33 вагонам золота вищої проби».

«Це на кілька вагонів більше, в принципі, ніж золотий запас Росії», - сказав він і відзначив, що в разі контрибуції РФ доведеться втрачати свою частину золотого запасу.