Динозаври не були на шляху до вимирання до кінця крейдяного періоду, коли впав астероїд / Рlanete-zemlya

Аж до падіння астероїда в кінці крейдяного періоду динозаври не були на межі вимирання через кліматичні зміни.

Дослідження, в ході якого було змодельовано зміну навколишнього середовища і поширення динозаврів у Північній Америці показало, що динозаври процвітали аж до падіння чіксулубського астероїда. Робота описана в статті журналу Nature Communications, передає Naked Science.

"Швидше за все, динозаври не були на шляху до вимирання до кінця крейдяного періоду, коли впав астероїд, що поклав край їх правлінню і залишив планету таким тваринам, як ссавці, ящірки, і невеликій групі динозаврів, що вижили - птахам. Результати нашої роботи припускають, що динозаври в цілому були тваринами, що пристосовуються, і які здатні справлятися зі змінами навколишнього середовища і кліматичними флуктуаціями, що відбувалися протягом останніх мільйонів років пізнього крейдового періоду", - говорить провідний автор дослідження Алессандро Чіаренца з Імперського коледжу Лондона.

Відео дня

Як відзначають вчені, тривалі періоди кліматичних змін не мали негативного впливу на динозаврів на останніх етапах того періоду.

Дослідження показує, наскільки попередні аналізи мінливих умов для фосилізації (процес перетворення залишків вимерлих тварин і рослин у скам'янілості шляхом заміщення органічних речовин мінеральними - ред.) недооцінювали кількість видів в кінці крейдяного періоду.

Чіаренца і його колеги зосередилися на Північній Америці, де збереглося безліч динозаврів пізнього крейдового періоду.

Читайте такожПухнасті й беззахисні: вчені показали, як виглядало дитинча тиранозавра рекса

У цей період континент був поділений на дві частини великим внутрішнім морем. У західній частині спостерігалося постійне надходження відкладень з нещодавно створених Скелястих гір, які створили ідеальні умови для фосилізації динозаврів після їх смерті. Східна частина континенту, навпаки, характеризувалася умовами, менш придатними для фосилізації.

"Велика частина з того, що нам відомо про динозаврів пізнього крейдового періоду, відноситься до області менше однієї третини сучасного континенту, тим не менш, ми знаємо, що динозаври бродили по всій Північній Америці - від Аляски і Нью-Джерсі до Мексики", - розповідає доктор Філіп Менніон з Університетського коледжу Лондона.

Замість того щоб використовувати тільки відомі дані, дослідники вдалися до "моделювання екологічної ніші". Цей підхід моделює такі умови навколишнього середовища, як температура й опади, необхідні для виживання кожного виду. Потім вчені відзначили, де саме на континенті і в який час могли з'явитися такі умови.

Це дозволило палеонтологам створити картину того, де групи динозаврів могли вижити при зміні умов, а не тільки там, де були знайдені їх скам'янілості.

Команда виявила, що місця проживання, здатні підтримувати різні групи динозаврів, були більш поширеними в кінці крейдяного періоду, проте вони перебували в областях, в яких скам'янілості могли не зберегтися.

Раніше УНІАН повідомляв, що в аргентинській Патагонії був знайдений травоїдний динозавр, який захищався від хижаків поруч величезних шипів уздовж спини.