У динозавра на шиї були дуже довгі загнуті вперед відростки \ Ілюстрація: Jorge A. González

В аргентинській Патагонії був знайдений рослиноїдний динозавр, який захищався від хижаків низкою величезних шипів уздовж спини.

Читайте такожВ Антарктиці знайшли останки родича динозаврів

Новий вид, який назвали Bajadasaurus pronuspinax, жив 140 млн років тому, повідомляє Новое время з посиланням на CBS News. Скам'янілості знайшли у відкладеннях раннього крейдяного періоду Бахада Колорада, розташованих в центральній частині Аргентини. Збереглася велика частина черепа ящера і кілька шийних кісток, в тому числі п'ятий шийний хребець. У динозавра на шиї були дуже довгі загнуті вперед відростки.

Відео дня

"Ми вважаємо, що довгі і гострі шипи - дуже довгі і тонкі - на шиї і спині у Bajadasaurus повинні були відлякувати можливих хижаків, - сказав Пабло Галліна, один з авторів відкриття, співробітник Університету Маймоніда.

Вчений також зазначив, що шипи могли являти собою відкриту кісткову структуру, або ж бути покриті шкірою. Крім того, вони могли мати кератиновую оболонку, подібну рогам багатьох ссавців. "Можливо, в разі удару або нападу інших тварин вони легко ламалися", - зазначив Галліна.

Експерти також припускають, що шипи могли брати участь в регуляції температури тіла тварини і робили його більш привабливим для протилежної статі.

"Дослідження показують, що ця тварина проводила велику частину свого часу, харчуючись наземними рослинами, в той час як його очі, близькі до вершини його черепа, дозволяли йому стежити за тим, що відбувалося навколо нього", - додають дослідники.