Последствия недавнего наводнения в Китае / Фото REUTERS

Про це йдеться у новому щорічному Огляді світового економічного і соціального стану, присвяченому боротьбі зі зміною клімату і соціальній нерівності, відзначає центр новин ООН.

За даними нової доповіді, за останні 20 років у світі сталося 6 457 природних катастроф, що забрали життя 600 тисяч осіб. В цілому в результаті землетрусів, повеней, цунамі, ураганів та інших стихійних лих в тій чи іншій мірі постраждали 4,2 мільярда людей.

Читайте такожВчені створили карту найбільш постраждалих від змін клімату місць на Землі

Відео дня

Автори доповіді відзначають, що наслідки природних катастроф неоднакові в різних країнах. Найбільшою мірою страждають держави з низьким рівнем доходів - країни Африки, острівні держави і держави Південно-Східної Азії. Але навіть усередині країн бідні громади і ті громади, які зайняті в сільському господарстві і в риболовецькому секторі, платять найвищу ціну за повені та інші наслідки змін клімату.

У зв'язку з цим автори нової доповіді нагадали про наслідки урагану "Катріна", що обрушився на південні штати США в 2005 році. Тоді стихійне лихо в Мексиканській затоці призвело до масштабних руйнувань в Новому Орлеані та забрало життя 1800 осіб. Найбільшою мірою постраждали афроамериканські жінки з дітьми. У багатьох з них не було засобів пересування, їм нікуди було тікати. Вони опинилися затоплені у власних будинках.

Читайте такожВчені: зміни клімату призводять до активізації бойових дій

"Слід з гіркотою зазначити, що бідняки, найбільш уразливі групи, в тому числі діти та інваліди, схильні до найбільшого ризику, пов'язаного з наслідками змін клімату. Як правило, перші жертви - це люди, на яких не поширюються досягнення соціально-економічного прогресу", - заявив генеральний секретар ООН у передмові до доповіді, яка була представлена 3 жовтня на прес-конференції в Нью-Йорку.

Як зазначається у доповіді, наслідки зміни клімату для бідних та інших вразливих категорій населення ведуть до їх подальшого зубожіння та соціальної ізоляції і підривають зусилля щодо досягнення Цілей сталого розвитку на період до 2030 року.