Усі співробітники спеціалізованої прокуратури пройшли фахове навчання, сказала Венедіктова / фото Офіс генерального прокурора

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова провела секторальну зустріч із представниками громадських організацій у сфері захисту довкілля.

Про це повідомляють в Офісі генерального прокурора

Участь заході також взяли заступник Генерального прокурора Максим Якубовський, керівник Спеціалізованої екологічної прокуратури Олексій Мельник,  представники Ради Європи та Європейського суду з прав людини.

Відео дня

«Проблеми екології - один з найбільших викликів для України нарівні з війною та корупцією. Ситуація катастрофічна, ми не маємо на кого перекладати цю відповідальність, необхідно діяти негайно заради майбутнього наших дітей. Саме тому ми створили та розвиваємо Спеціалізовану екологічну прокуратуру, яка в рамках повноважень опікується протидією злочинам проти довкілля. Це перша секторальна зустріч і я маю надію, що ми закладемо вектори та перспективи нашої плідної співпраці з громадськістю», - наголосила Генеральний прокурор.

фото Офіс генерального прокурора

Представник Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Тігран Карапетян привітав ініціативу Генерального прокурора з організації такого діалогу. Він також схвально оцінив пріоритезацію цього напряму, зауваживши, що важливість теми охорони зростає також і для Європи.

Говорячи про роботу Спеціалізованої екологічної прокуратури, Генпрокурор підкреслила: «Ми дуже зважено підійшли до створення цієї прокуратури - процес підготовки тривав рік. Це показник того, що ми хочемо працювати щиро, чесно та, що найважливіше, системно».

Вона також додала, що перед початком роботи усі співробітники спеціалізованої прокуратури пройшли фахове навчання і, за підтримки громадських організацій, готові постійно підвищувати рівень своєї кваліфікації.

У ході зустрічі представники громадських організацій, які опікуються захистом довкілля мали змогу у режимі відкритого діалогу поділилися своїм баченням співпраці та проблемами, з якими вони стикаються у щоденній роботі. Екоактивісти акцентували увагу на конкретних кримінальних провадженннях, які стосуються порушень закону у природоохоронній сфері.

За результатами зустрічі сторони домовилися також про спільну роботу щодо законодавчих ініціатив та співпрацю задля удосконалення інституційної спроможності у сфері охорони довкілля із залученням інших правоохоронних та державних органів.

«Захист екології - пріоритет не лише Офісу Генерального прокурора, але й держави. Я і як член РНБО, і як Генеральний прокурор готова робити все, що від мене залежить. А громадянське суспільство - наш основний запобіжник і мотиватор», - резюмувала Ірина Венедіктова.

фото Офіс генерального прокурора