Вчені виправдовують косаток, які таранять човни: кажуть, це така гра / фото wikipedia.org

Три роки тому стало відомо про одразу кілька інцидентів, коли півтора десятки піренейських косаток таранили судна вздовж іспанського та португальського узбережжя. Внаслідок дій цих тварин з весни 2021 затонуло щонайменше 5 човнів. 

Вчені у відкритому листі наголошують, що косатки ніколи не вбивали людей у дикій природі, і закликають не вважати таку їхню поведінку проявом агресії, пише The Guardian. 

Фахівці пояснюють, що косатки демонструють широкий спектр поведінки, багато з них вдаються до "грайливої соціальної поведінки", яку не слід характеризувати як "напади".

Відео дня

"Цей наратив неналежним чином проектує людські мотиви на цих китоподібних, і ми стурбовані тим, що увічнення цього призведе до каральних реакцій з боку моряків. Наука поки що не може пояснити, чому піренейські косатки роблять це, хоча ми повторюємо, що це скоріше пов’язано з грою чи спілкуванням, ніж з агресією. Однак необґрунтовано і потенційно шкідливо для тварин стверджувати, що це помста за минулі кривди чи просування якоїсь іншої мелодраматичної сюжетної лінії", – йдеться в листі.

Спеціалісти особливо стурбовані тим, що звинувачення у нібито нападах ставлять косаток під загрозу.

"З моменту виходу фільму "Щелепи" ми побачили, що негативна репутація може зробити для таких морських істот, як акули. Косатки дуже розумні та неймовірно складні в поведінці. Але вони ніколи не вбивали когось із нас у дикій природі. Відомо, що вони завдають шкоди людям лише в неволі, і це тому, що ми були досить дурні, щоб довести їх до крайньої межі, тримаючи їх у пастці роками в маленьких бетонних резервуарах для нашої розваги", – наголошує Денні Гроувс із  Whale and Dolphin Conservation.

Напади косаток на людей

В 2020 році вчених спантеличили піренейські косатки, що таранили вітрильні човни поблизу Іспанії та Португалії. За нетривалий час кілька човнів отримали серйозні пошкодження. Внаслідок зіткнень човнів з касатками різноманітні травми отримували члени екіпажів постраждалих суден. До цього був відомий лише один добре задокументований випадок поранення людини дикою косаткою, який стався в 1972 році. 

Вважають, що популяція піренейських косаток перебуває під загрозою зникнення і включає менш як 40 особин. А після повідомлень про протаранені човни моряки почали агресивніше ставитися до цих китоподібних. Приміром, цього місяця в мережі з’явилися кадри, на яких видно, як моряк відкриває вогонь по стадах косаток. 

Вас також можуть зацікавити новини: