Криму пригрозили екологічною катастрофою через дії окупантів / REUTERS

Прокуратура Криму розслідує 15 фактів забруднення довкілля й видобуток корисних копалин на окупованому півострові за 6 відкритими кримінальними провадженнями.

Про це повідомив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов, пише ZN.UA.

Читайте такожКрим без води: у Зеленського назвали причини екокатастрофи на півострові

Відео дня

Найбільшу загрозу становлять, зокрема, забруднення, викликані будівництвом росіянами Керченського мосту.

«Згідно з висновками українських учених, це все загрожує регіональною екологічною катастрофою. Наведу лише один приклад — Азовське море може перетворитися на Чорноморську затоку з усіма наслідками, які звідси випливають», – розповів він.

Тоді як незаконний видобуток піску призводить до знищення об’єктів археологічної спадщини.

«На жаль, стали нормою незаконні масштабні роботи з так званої реконструкції Ханського палацу або археологічні розкопки на території Генуезької фортеці», – розповів Мамедов.

Водночас прокурор зауважив, що оцінки залишків природних копалин до і після окупації немає, як немає й методики визначення збитків від росіян.

«У наших кримінальних провадженнях вказаний обсяг збитків, їх оцінено в один трильйон гривень. Але, думаю, вони вже набагато більші, оскільки окупація триває і злочини скоюються», – зазначив він.

Засуха в Криму: що відомо

  • З 24 серпня в Сімферополі та ще 39 населених пунктах Сімферопольського і Бахчисарайського районів через посуху й обміління водосховищ почали вводити обмеження подачу води. Питну воду жителям подають по годинах - вранці та ввечері. З 23 вересня обмежувальні заходи подачі води ввели в Алушті, Партеніті й Малому Маяку. Також через пересохлі свердловини воду в 29 сіл північного Криму доставляють цистернами.
  • Окупаційна влада Криму повідомила, що готується до «найгіршого сценарію» з водозабезпеченням півострова.
  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом.
  • Після окупації Криму Росією у 2014 році постачання води на півострів припинили.
  • Влада України заявляє, що відновлення подачі води через Північно-Кримський канал до Криму можливе тільки після деокупації півострова.